top of page

Alt du lurer på om brystløft


Brystløft

Hva er brystløft

Kvinner som føler at brystene er for slappe eller henger for mye, men som er fornøyde med brystenes størrelse, kan egne seg for brystløft. Har man tunge bryst er det naturlig at man utvikler heng av brystene over tid. Men også amming og aldring kan medføre at brystvevet siger. Men også yngre kvinner kan utvikle heng av brystet i det de utvikler bryst i puberteten.

Ofte er et hengende bryst kombinert med en vid og utvidet areola (brystvorte) som havner i nedre kant av brystet og peker ned.

Noen ganger ser man at brystene mister volum og blir slappe, for eksempel etter amming. Dette kan man se selv ved relativt små bryst. Dette er ikke et reelt heng, men en slapphet i vevet på grunn av volumtap. Dette kalles pseudo-heng eller falsk heng.


Ved å flytte rundt på brystvevet inne i brystet og fjerne overflødig hud oppnår man et strammere, fastere og bryst som sitter høyere oppe på brystkassen. Oftest reduseres størrelsen på det brunpigmenterte området rundt brystvorten (areola) ved et brystløft. Arrene etter brystløft blir nesten som ved brystreduksjon, men noe kortere. Hvis brystene samtidig oppleves som for små og tomme, kan man samtidig med brystløftet legge inn et silikoninnlegg (brystprotese) (les mer om brystforstørrelse). Noen har hengende bryst med veldig stort volum, og det kan da være fornuftig å gjøre en brystreduksjon.


Hvem er kandidater for brystløft

Kvinner som har utviklet hengende bryst, og som ønsker strammere og høyere beliggende bryst kan være gode kandidater for brystløft. Kvinner som ønsker større bryst, men som ikke kan oppnå dette med proteser alene fordi brysthenget er for stort, kan egne seg for brystløft med proteser. Dette kan gjøres i samme operasjon.

Kvinner som ønsker å fjerne sine brystproteser kan eventuelt korrigere form og heng med et brystløft. Dette gjøres som regel samtidig med uttak av protesene og gir et svært godt resultat.


Dersom du er over 40 år er det anbefalt å gjøre mammografi i forkant av en eventuell operasjon med brystløft. Det er også viktig at du ved operasjonstidspunktet er stabil i vekt, og helst ved en vekt som du selv er fornøyd med. Store vektvariasjoner etter operasjonen vil kunne påvirke resultatet av et brystløft negativt.

De aller fleste blir svært fornøyde med det resultatet de oppnår etter operasjon, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger til resultatet etter brystløft. Det er viktig å være klar over arr og at løftet ikke gir et like struttende resultat som en brystprotese. En erfaren plastikkirurg vil kunne informere deg om dette og det forventede resultatet i ditt tilfelle.


Resultatet etter brystløft kan ved behov eller ønske senere forbedres med fettransplantasjon eller innleggelse av brystproteser.

Brystløft og andre operasjoner foretatt på kosmetisk indikasjon gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har plager og som opereres på medisinsk indikasjon kan ha rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2- 4 uker, avhengig av type arbeid..
Brystløft ved Privathospitalet
Brystløft ved Privathospitalet utføres av Dr. Bjørn RosenbergFør inngrepet

Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etter et brystløft. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1- 2 uker etter et brystløft. Amming må være avsluttet minst tre måneder før et brystløft.Selve inngrepet

Brystløft utføres i intravenøs narkose slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag.

Et brystløft gir omtrent samme arrlinjer som ved brystreduksjon (såkalt invertert T), men arret under brystet er kortere eller helt fraværende. Vår erfaring er at når alle hudlinjer som skal sys er like lange, så gir det tynnest og minst mulig synlige arr etter brystløft. Teknikker for brystløft som er beskrevet, hvor man snurper for å få kortere arr, gir ikke så pene arr. I prinsippet foregår operasjonen for brystløft på selve brystkjertelvevet, som skal re modelleres og gi brystet en høyere, strammere og rundere fasong. Den tunge nedre delen av brystet, selve henget, prepareres kirurgisk og legges opp inn under resten av kjertelvevet, i samme posisjon som ved et brystinnlegg. Dette gir fylde til brystet. Overflødig hud fjernes, og huden draperes stramt rundt "det nye brystet". Det pigmenterte området rundt brystvorten blir vanligvis mindre og brystvorten løftes opp på brystet for å gi et mer «ungdommelig» utseende. Eldre metoder for brystløft, som hovedsakelig baserte løftet på hudstramming for å holde vekten av brystvevet som en "hengekøye”, ga mindre stabile og dårligere resultat. Den indre re modelleringen av brystkjertelvevet som er beskrevet ovenfor, og som vi i dag benytter, gir et bedre og mer langvarig resultat av brystløft.


I sjeldne tilfeller er det mulig å kun legge et snitt rundt brystvorten i stedet for invertert T-snitt. Brystløft i disse tilfellene, kombineres gjerne med forminskning av det brune området rundt brystvorten.


Etter operasjonen vil du få nøye instruksjoner om hvordan du skal teipe arrene dine. Dette anbefaler vi at du gjør i måneder. Dette for å legge til rette for en så god arrtilheling som mulig. Operasjonssårene etter et brystløft sys i flere lag med selvoppløselig tråd på innsiden. Det vil si at alle sting løsner av seg selv og det vil ikke være behov for å fjerne noen av dem. Dette gir så smale og fine arr som mulig. Den første tiden etter operasjonen vil arrene være røde, men etter hvert som tiden går vil disse endre farge og blekne. Det kan ta et helt år før arrene er ferdig bleknet og man ser sluttresultatet.


Enkelte har tendens til å skape tykke arr. Dersom dette er tilfelle hos deg er det svært viktig å informere kirurgen om dette i forkant av operasjonen, slik vi kan ta nødvendige forhåndsregler med tanke på teip og eventuelle kortison innsprøytingerEtter brystløft


Ro er viktig etter et brystløft

Du må planlegge operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro de to første ukene etter at et brystløft er gjennomført. Det gir et bedre resultat. Vær forsiktig med armbevegelsene, spesielt den første uken etter brystløft, og prøv å holde overarmene inntil kroppen når du bruker armene. Ikke løft albue over skulder - det kan være lurt å planlegge og tilrettelegge hjemme, legg det du bruker mye ned i bordhøyde. Ikke løft tungt eller len deg på armene den første tiden etter et brystløft. En uke etter et brystløft kan man leve som vanlig, men unngå løft, strekk, støt og brå bevegelser. Du kan gjøre det som ikke gjør vondt. Det er gunstig å gå korte lufteturer. Fravær fra arbeidet etter brystløft er vanlig i en uke. Fysisk trening som jogging, svømming, trening på helsestudio og hardt kroppslig arbeid bør vente en måned etter brystløft. Deretter kan man forsiktig øke aktivitetsnivået. Vi anbefaler å starte forsiktig, lytt til kroppen.


De første dagene etter å ha gjennomført et brystløft vil du føle deg litt trett og uopplagt. Det er ikke unormalt at man det første døgnet etter et brystløft kan føle seg rastløs og litt urolig på grunn av medisinene man har fått. De første dagene etter brystløft vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken. De to første to døgnene etter et brystløft bør man ta det med ro og gjerne sitte med overkroppen høyt. Etter et brystløft kan du gjerne bruke en ekstra pute eller oppbygging under overkroppen når du sover.


Smertelindring og brystløft

Sterke smerter er uvanlige etter brystløft, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin i ett til to døgn. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Du får resept på medisiner mot smerter og evt kvalme om det er nødvendig. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem fra klinikken. Vi vet at plagene etter brystløft kan forebygges/ reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.


BH, dusjing, teip og sol

Du vil få en god BH av oss på klinikken etter inngrepet. Denne skal sitte urørt i 2 døgn. Bruk støtte-BH dag og natt i minimum 4 uker etter et operasjonen, og etter dette er det en fordel å bruke BH mest mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form og hindrer at huden strekker seg.

Tre dager etter et brystløft kan du dusje for første gang, men det er viktig å være forsiktig, spesielt med hårvask. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirteipen som sitter på selve såret lufttørkes eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen. Tapen fjernes 10- 12 dager etter et brystløft, og skiftes deretter hver 7. til 14. dag, i 2- 3 måneder (ikke oftere, for å gi minst mulig arr). Forskning har vist at silikonteip som fås kjøpt på apoteket kan gi noe bedre arrkvalitet etter brystløft hos noen pasienter. Skorper på sår etter brystløft må ikke plukkes av.


Unngå sol direkte på arrene den første måneden etter brystløft. Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (toppløs soling) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.


Dren etter et brystløft

Det er svært sjelden at vi velger vi å legge inn dren. Det er kun i tilfeller der det er mer blødning enn normalt. Drenene fjernes vanligvis etter to til tre dager, etter avtale med klinikken eller egen lege på hjemstedet.

Det er normalt at det siver litt blod ut i bandasjene og væsker litt fra såret den første uken etter brystløft. Såret er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv.


Kontroll etter et brystløft

Det avtales vanligvis kontroll en uke etter brystløft (for pasienter som ikke har for lang reisevei). Dersom det er ønskelig med en etterkontroll, ta kontakt med oss innen 12 måneder etter et brystløft. Mammografi kan utføres som normalt fra ett år etter et brystløftet.


Resultatet i etterkant

Ved brystløft tilstreber man en så høy, rund og stram fasong på brystene som mulig. De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige etter et brystløft. Jo større og slappere brystene er, jo vanskeligere er det å operere dem "perfekte". Et rent brystløft vil ikke forandre størrelsen på brystene. Velger man brystløft med reduksjon, samtidig brystprotese eller fett-transplantasjon, kan brystene bli mindre eller større enn utgangspunktet. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut, og dette reduserer som regel ved et brystløft. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde ved brystløft. Formen kan også endre seg noe med årene. Dette er imidlertid noe som kan løses senere, med en mindre kirurgisk korreksjon. Det er ikke mulig å utføre et brystløft uten å etterlate arr. Arrene etter brystløft er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden mykner og blekner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke. Arrene skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. Arrene etter brystløft blir som regel tynne som pennestreker, men i noen sjeldne tilfeller kan arrene bli brede og noe synlige.


Enkelte pasienter har hud som "lager" brede arr. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir etter et brystløft. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr. Pasienter som har brede arr etter tidligere operasjoner, kan ha nytte av silikonteip som kjøpes på apoteket.

De aller fleste pasientene er fornøyde med sitt brystløft, og opplever at arrene ikke er til sjenanse. Hvis det skulle tilkomme noe sig av brystene i etterkant av et brystløft, kan dette korrigeres på ulike måter. Ofte bedres dette ved å legge inn proteser, fordi brystvortene etter et brystløft har mindre tendens til å sige ned enn selve brystvevet under brystvorten. Protesene vil derfor komme i riktig posisjon i forhold til brystvortene, og dermed gi ny fylde og et tilfredsstillende løft.


En operasjon med brystløft er ikke til hinder for andre typer brystoperasjoner senere. Om du utfører et brystløft og senere ønsker et større bryst, vil det være et mindre inngrep å legge inn en silikonprotese eller utføre en fett-transplantasjon.


 209 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Σχόλια


bottom of page