top of page

Hvilke proteser skal jeg velge?

Hvilke proteser og hvilken størrelse skal jeg velge? Skal de være runde eller dråpeformede? Over eller under muskel?

Det er mange ting å tenke på for å få det resultatet du ønsker, og vi er opptatt av å avklare dette sammen med kirurg i en forundersøkelse.

I blogginnlegget under vil vi prøve å forklare det litt nærmere hva som skjer. Vi ønsker deg velkommen til forundersøkelse hos Dr. Rosenberg.


Bjørn Rosenberg


Før du kan få utført brystforstørring må vi foreta en undersøkelse av bryst og dine forventninger under en konsultasjon. En viktig del av jobben vår hos Privathospitalet er å finne ut hvilket resultat du ønsker deg. De ulike brystprotesene finnes i mange forskjellige størrelser og fasonger, runde og anatomiske (dråpeformede) samt såkalte hybridproteser. Vi har alle! Protesestørrelsen oppgis i milliliter (ml = cc) eller gram. De vanligste størrelsene varierer mellom 200 og 500 ml.

De fleste velger en størrelse mellom 240 og 350 ml, men dette er opp til deg. Hos en middels slank kvinne vil 200 - 300 ml kunne tilsvare økning med en cup-størrelse f.eks. fra B til C (vil kunne variere, avhengig av type BH). Hvilken størrelse og fasong som skal brukes,

avhenger mye av pasientens ønsker, men også av brystenes størrelse og fasong før operasjonen. Er brystene ulike, kan innsetting av forskjellige protesestørrelser gjøre forskjellen mindre. Størrelse og fasong bestemmes sammen med pasienten.

Her på Privathospitalet anbefaler vi størrelser som står i forhold til din kropp. Man kan tøye grensene noe, men legges det inn altfor store innlegg, kan man få problemer senere i form av heng,

bulker i huden og annet ubehag, endog smerter. Vi går derfor alltid ut fra bredden og størrelsen på pasientens bryst, samt bredden på brystkassen. Ut fra disse målene, kan man beregne seg frem til et mest mulig riktig volum og fasong for den enkelte.

Viser du oss et bilde av en annen kvinnes bryster kan det gjerne gi oss en viss innsikt i hva du ønsker i forhold til form, men det er ofte ikke mulig å oppnå akkurat det som bildet viser.


Dr. Rosenberg proteseoperasjon
Bjørn Rosenberg i gang med et av sine mange proteseinngrep


Runde og dråpeformede brystproteser


Vi skiller mellom runde og dråpeformede brystproteser. Dråpeformede proteser gir mer naturlig fasong, mens runde proteser gir mer fylde i øvre kant av brystet. Du trenger ikke ha noen formening om hva du ønsker før du kommer til konsultasjon,

for vi hjelper deg å velge den silikonprotesen som gir best resultat til akkurat din kropp.

Motiva leveres i tre typer runde proteser for at kvinnene skal få den formen på brystet de ønsker.

Ergonomix2 er den nyeste og mest avanserte brystprotesen fra Motiva. Den er enda mykere og mer elastisk enn Ergonomix. Den vil innta en dråpeform når man står og gi det mest naturlige brystet.

Dette er de mest eksklusive protesene som finnes på markedet.

Ergonomix endrer form når man står slik at det blir tilnærmet en dråpeform på brystet hvilket gir et naturlig bryst. I tillegg beveger protesen seg med brystet og er svært myk å ta på.

En annen fordel ved at den er så myk, er at man kan operere inn protesen via kortere arr samt via armhulen. Ved Ergonomix vil formen på brystet være likere en dråpeformet (anatomisk) protese uten

de ulempene en tradisjonell dråpeformet protese har med risiko for rotasjon samt kapseldannelse.

Round er en litt stivere protese som gir et rundere bryst. Protesen brukes derfor for de som vil ha mer fylde i øvre del av brystet og mer markert overgang mellom brystkassen og brystet.Er det best å legge proteser over eller under brystmuskelen?


Brystproteser kan legges over eller under brystmuskelen. Brystforstørrelse med protesene over muskelen var den vanligste plasseringen i mange år, men etter hvert har de fleste gått over til å legge protesene under muskelen. Det er fordeler og ulemper ved begge plasseringer og det har nå vært en liten dreining av pendelen igjen for å legge protesen over muskelen.

Dersom man er veldig slank, velger man i de aller fleste tilfellene å legge brystprotesene under muskelen. Grunnen til dette er at man ønsker jevnere overgang mellom brystet og brystveggen.

Muskelen presser mot protesen i øvre del slik at protesen blir flatere oppad og mot utringningen. I tillegg har muskelen en viss tykkelse som skjuler protesekantene bedre og det er mindre risiko for folder på brystet (ripling).

Brystet blir også mer stabilt når protesene legges under muskelen. En ulempe ved plassering under muskelen er at brystene vil flytte seg til siden når man bruker brystmuskelen aktivt.

I tillegg vil man miste noe styrke i brystmuskelen. Driver man for eksempel med fitness, vil de fleste velge å legge protesene over muskelen for ikke å skade denne. Det er mer smertefullt å legge protesene under muskelen, men de fleste er i fin form etter 2-3 dager.

Dersom man har bryst med litt størrelse, vil en plassering over muskelen kunne gi et like godt resultat. Brystprotesene ligger da under brystkjertelvevet, men oppå brystmuskelen.

Protesene vil være en del av brystet, flytter seg naturlig med brystet når man tar på brystene og man unngår bevegelse av brystene når man aktiverer brystmuskelen.

Har man heng i brystene eller har tuberøse bryst, vil en plassering av protesene under muskelen ofte ikke være hensiktsmessig da det kan medføre en skygge/kant i nedre del av brystet.

Ved heng i brystet kan man imidlertid gjøre et brystløft og deretter legge protesene under muskelen, enten i samme operasjon, eller ved to separate inngrep.


Brystprotese kombinert med fettransplantasjon

Motiva Hybrid er en kombinasjon av brystforstørrelse med Motiva brystimplantater og samtidig fettransplantasjon til brystet.

Dette er en operasjonsmetode som gjør at vi lettere kan korrigere asymmetri dersom du har et stort og et lite bryst.

Vi kan på denne måten også redusere størrelsen på silikonprotesen og øke volumet med ditt eget fett. Ved bruk av denne teknikken kan du få mer symmetri av brystene og oppnå den størrelsen du ønsker med en mindre silikonprotese.


Vi ønsker deg velkommen til forundersøkelse hos Dr. Bjørn Rosenberg på Privathospitalet.Dr, Bjørn Rosenberg

Dr. Bjørn E. Rosenberg er offentlig godkjent spesialist i plastikkirurgi og har i over ti år vært overlege ved Privathospitalet Fana Medisinske Senter. Han har lang erfaring og er svært renommert innen kosmetisk kirurgi. Bjørn har over mange år vært leder av Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP – www.nfep.no) og har over flere perioder vært medlem av Spesialitetstkomiteen i plastikkirurgi. Dr Rosenberg var ferdig utdannet lege fra Universitetet i Bergen i 2000 og han har vært spesialist i plastikkirurgi siden 2007. Han er bosatt i Bergen, og har tidligere arbeidet som overlege ved plastikkirurgisk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus og Haukeland Universitetssykehus. Dr Rosenberg var i en lengre periode sjef for Brannskadeavsnittet ved Haukeland Universitetssykehus. Dr. Rosenberg har en særlig interesse for estetikk og funksjonelle plager og hans filosofi er å søke etter det naturlige og "uopererte" resultatet. Bjørn er kjent for bred faglig kunnskap og en utmerket estetisk sans. Han utfører årlig over fire hundre inngrep og har et særlig godt renommé innen buk- og brystkirurgi. Han er også svært erfaren når det gjelder nese- / ansikts kirurgi og operasjoner av øyelokk. Bjørn er medlem av Den norske legeforening, Norsk plastikkirurgisk forening og Nordisk Plastikkirurgisk forening.

127 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page