top of page

Sterilisering for menn: Den sikreste prevensjonsmetoden


Sterilisering av menn

Sterilisering, eller vasektomi, har lenge vært ansett som en av de mest effektive og sikre metodene for prevensjon blant menn. Det er en kirurgisk prosedyre som innebærer å kutte eller blokkere sædlederne (vas deferens), slik at sædceller ikke kan blandes med sædvæsken og dermed ikke kan føre til befruktning. Vi forteller litt her hvorfor sterilisering for menn er den sikreste prevensjonsmetoden, samt forteller deg litt om muligheten for å reversere inngrepet hvis du skulle angre senere.


Effektivitet

En av de mest overbevisende grunnene til å velge vasektomi er dens høye effektivitet. Sterilisering for menn har en suksessrate på over 99%, noe som betyr at færre enn én av 1000 par vil oppleve graviditet i løpet av det første året etter prosedyren. Dette gjør vasektomi til en av de mest pålitelige prevensjonsmetodene tilgjengelig. Til sammenligning har andre metoder som kondomer en feilrate på 13% ved typisk bruk, og p-piller har en feilrate på rundt 7%.


Sikkerhet og Lav Risiko

Vasektomi er en relativt enkel prosedyre som vanligvis utføres under lokalbedøvelse og tar omtrent 15-30 minutter. Risikoen for komplikasjoner er lav, med de vanligste bivirkningene som smerte, hevelse og blåmerker i området som vanligvis går over i løpet av noen dager. Alvorlige komplikasjoner som infeksjon eller kronisk smerte er sjeldne. Denne prosedyren krever ikke generell anestesi, noe som ytterligere reduserer risikoen.


Langsiktig løsning

En av de største fordelene med vasektomi er at det er en permanent løsning. For par som er sikre på at de ikke ønsker flere barn, eliminerer vasektomi behovet for å tenke på daglig eller månedlig prevensjon. Dette kan være en stor lettelse, både mentalt og praktisk, for mange par. Den permanente naturen av vasektomi betyr at det ikke er behov for kontinuerlig overvåking eller medisinske resepter, noe som også reduserer kostnadene på lang sikt.


Ingen hormonelle bivirkninger

Til forskjell fra mange prevensjonsmetoder for kvinner, som p-piller, injeksjoner og hormonspiraler, påvirker ikke vasektomi hormonene. Mange kvinner opplever bivirkninger som vektøkning, humørsvingninger og redusert libido på grunn av hormonelle prevensjonsmetoder. Sterilisering for menn gir en prevensjonsløsning uten disse hormonelle komplikasjonene, noe som kan være en stor fordel for par.


Ansvarsdeling

Valget av vasektomi kan også ses som et tegn på ansvarsdeltakelse i prevensjon mellom partnere. Historisk sett har kvinner ofte båret hovedansvaret for prevensjon, men med vasektomi kan menn ta en aktiv rolle i familieplanleggingen. Dette kan forbedre balansen i forholdet og bidra til å lette den byrden mange kvinner føler når det gjelder prevensjon.

Muligheten for Reversering

Selv om vasektomi regnes som en permanent prevensjonsmetode, finnes det muligheter for å reversere inngrepet dersom man skulle angre senere. Reversering av vasektomi, kjent som vasektomi-reversering, innebærer en kirurgisk prosedyre hvor de avkuttede sædlederne blir sydd sammen igjen. Suksessraten for reversering avhenger av flere faktorer, inkludert hvor lang tid det har gått siden vasektomien ble utført. Jo kortere tid det har gått, desto høyere er sannsynligheten for suksess. For de som har hatt vasektomi i mindre enn fem år, kan suksessraten være så høy som 95%. Etter 10 år synker denne til rundt 30-50%.

Det er viktig å merke seg at selv om reversering er mulig, er det en mer kompleks og kostbar prosedyre enn selve vasektomien. Reverseringen krever ofte mikrokirurgiske teknikker og kan ta flere timer å utføre. Videre er det ingen garanti for at fertiliteten vil bli fullstendig gjenopprettet, og noen menn kan oppleve at de fortsatt er infertile etter en reversering.


Konklusjon

Sterilisering for menn, eller vasektomi, er en av de sikreste prevensjonsmetodene som finnes. Dens høye effektivitet, lave risiko for komplikasjoner, og fravær av hormonelle bivirkninger gjør den til et attraktivt alternativ for mange par. For de som er sikre på at de ikke ønsker flere barn, tilbyr vasektomi en permanent, kostnadseffektiv og pålitelig løsning som også fremmer felles ansvar mellom partnere. Muligheten for reversering gir en viss fleksibilitet, selv om det er viktig å forstå at det ikke er en garanti for gjenopprettet fertilitet. Med disse fordelene og vurderingene er det lett å forstå hvorfor vasektomi regnes som den sikreste prevensjonsmetoden for menn.

Per Odland

Sterilisering for menn utføres av vår spesialist i generell kirurgi og urologi Per Odland.

Per Odland er også seksjonsoverlege ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.

Pris for inngrepet er 6500,-
6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page