top of page

Noen få barn blir født med kort tungebånd, og omtrent halvparten av disse får problemer med ammingen

Oppdatert: 23. aug. 2023Noen få barn blir født med kort tungebånd, og omtrent halvparten av disse får problemer med ammingen.


Dersom barnet glipper taket eller ikke klarer å ta tak på brystet de første dagene, samt at mor begynner å bli sår, er det lurt å be om hjelp. Kort tungebånd kan klippes og gir ofte en meget rask bedring på ammeproblemene.


Hva er kort tungebånd?

Kort/stramt tungebånd vil si at den syltynne strengen vi har under tungen, som skal holde tungen på plass, er for stram til at barnet kan bevege tungen optimalt. Det finnes flere grader av kort tungebånd og problemene det medfører, og det er ikke alltid det kan ses ved første øyenkast. Kort tungebånd kan være arvelig og forekommer oftere hos gutter enn hos jenter. Så ved mistanke om kort tungebånd kan det være relevant informasjon om nær familie med barnet er født med kort tungebånd, og også tenke på dette ved eventuelle senere barn.


Tegn til at tungebåndet kan være for kort:

Barnet klarer ikke stikke tungen ut over nedre gumme og tungen blir hjerteformet når barnet stikker ut tungen eller gråter. Tungebåndet er tydelig stramt og det hemmer bevegeligheten. Smerter under amming og ofte lager barnet "klikkelyder" når det dier. Mange ganger viser ikke barnet vekst pga ikke optimal amming.


Hvordan behandler man stramt tungebånd?

Å klippe tungebåndet er en rask og enkel behandlingsform som ofte gir svært raske forbedringer på ammeproblemene. Selve prosedyren går meget raskt og er minimalt smertefullt for barnet. Barnet blir lagt til brystet med en gang.


Prof.Dr. Med og Spesialist i Øre-nese-hals kirurgi Stein Helge Glad Nordahl utfører klipping av tungebånd. Ring vårt sentralbord på tlf 55 92 22 22 for å bestille privat time hos han. Du trenger ikke henvisning fra deres fastlege.


80 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page