top of page

TUNGEBÅND OFTE STILTE SPØRSMÅL

Oppdatert: 23. aug. 2023



Vi har på denne siden samlet alle de spørsmål våre pasienter spør oss om rundt stramt tungebånd.


Spørsmål: Hvordan kan jeg vite at tungebåndet er stramt?

Svar: Du kan starte med å oppsøke helsepersonell. Mange leger, kiropraktorer, logopeder og jordmødre har kompetanse til å vurdere om du trenger en undersøkelse hos kirurger hos oss. I  linken under vil du finne eksempler på ulike typer stramt tungebånd. https://www.lebahn.dk/stramt-tungebaand/


Spørsmål: Hjelper det å klippe tungebåndet? Svar: Våre kirurger har lang erfaring i vurdering av dette og vil gi deg råd på konsultasjonen. Nasjonal kompetansetjeneste for amming https://ammehjelpen.no/artikkel/98/Tungeband-stramtkort har og en del informasjon rundt indikasjoner for å klippe stramt tunge- og eventuelt leppebånd. Ved å klikke linken under kan du lese litt om en undersøkelse rundt klipp av tungebånd gjort i Danmark. https://www.lebahn.dk/wp-content/uploads/2018/02/Hvilken-effekt-har-et-PTT-klip.pdf


Spørsmål: Hva er dekket av offentlig avtale? Svar: Den offentlige avtalen dekker klipp kun av fremre tungebånd. Du betaler da kun offentlig egenandel (barn gratis). Bakre tungebånd og stramt øvre leppebånd har vi dessverre ikke offentlig avtale for. Dersom dette er aktuelt, må du derfor bestille privat vurderingstime.


Spørsmål: Er det smertefullt å klippe tungebåndet? Svar: Dette er et veldig skånsomt inngrep. Våre kirurger velger nødvendig bedøvelse, men små barn blir gjerne klippet uten bedøvelse, da dette gir mindre besvær for barnet enn selve bedøvelsen. Av og til benyttes narkose på større barn (ved narkose må barnet være over 3 år). Det kan være en fordel å gi full dose med paracet 1 time før avtalt konsultasjon / vurdering, i fall det blir aktuelt med klipping.


Spørsmål: Hvordan er blødningen ved klipp av tungebånd? Svar: Det kommer alltid litt blod ifm inngrepet og av og til første døgnet, men dette er ikke farlig.



Spørsmål: Når kan jeg få time til undersøkelse av tungebånd? Svar: Ved spørsmål om vurdering og eventuelt klipping av fremre tungebånd anbefaler vi at du får en henvisning direkte til Dr. Nordahl og Privathospitalet som er offentlige avtalespesialist med Helse Vest. Ventetiden her er ca 3 mnd. Dersom det gjelder bakre tungebånd / øvre leppebånd kan dette ikke gjøres offentlig og du kan vurdere å bestille en privat vurderingstime. Private vurderingstimer har egne ventelister som varierer med pågang.


Spørsmål: Hva koster klipp av fremre tungebånd for offentlig henviste pasienter? Svar: Offentlig egenandel  (barn under 16 år gratis). I noen tilfeller betaler man et mindre beløp for brukt materiell i tillegg.

Spørsmål: Hva koster klipp av bakre tungebånd og / eller øvre leppebånd for private pasienter?

Se vår prisliste her


Spørsmål: Hvilken bedøvelse brukes? Spedbarn bedøves vanligvis ikke. Dette fordi at bedøvelsen i seg selv kan gi så små barn større traume enn selve klippet i tungebåndet og vanskeligjør ammingen rett etter klippet. For større barn og voksne brukes i all hovedsak lokalbedøvelse i form av en spray. Andre alternativer (narkose) kun etter avtale med legen.


Spørsmål: Må tøyeprogrammet følges? Svar: Ja. For best mulig resultat må dette følges nøye. Dette får du skriftlig og muntlig forklart når du er her.


Spørsmål: Hvordan skal såret se ut? Svar: Såret kan se ulikt ut fra person til person. Dette styres av hvor mye som klippes. Det er helt vanlig at det blir en hvit skorpe rundt klippet.


Spørsmål: Når kan man amme / spise etter klipp av tungebånd? Svar: Dette kan vanligvis gjøres umiddelbart.


Spørsmål: Kan man fly samme dag som tungebåndet klippes? Svar: Dette er helt uproblematisk.



Av prof. Dr. med. Stein Helge Glad Nordahl


8 271 visninger0 kommentarer
bottom of page