top of page

Lichen sclerosus og MonaLisa Touch laserbehandling

Oppdatert: 30. apr.Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk hudsykdom som oftest rammer de ytre kjønnsorganene, men kan også påvirke huden andre steder på kroppen. Sykdommen karakteriseres av hvite, skinnende flekker på huden som kan utvikle seg til å bli tykke, rynkete og sårbare over tid. Behandling av lichen sclerosus har tradisjonelt inkludert bruk av kortikosteroider og emollienter, men i de senere år har nye metoder som Mona Lisa Touch-laseren blitt utforsket som et alternativ.


Hva er Mona Lisa Touch?

Mona Lisa Touch er en laserbehandling som opprinnelig ble utviklet for å behandle symptomer på vaginal atrofi, en tilstand som ofte påvirker postmenopausale kvinner. Teknikken innebærer bruk av en fraksjonert CO2-laser som forsiktig behandler det vaginale vevet for å fremme regenerering og reparasjon. Laserteknologien stimulerer kollagenproduksjon og øker blodsirkulasjonen, noe som kan bidra til å forbedre vevets elastisitet og helhet.


Bruken av Mona Lisa Touch i behandling av lichen sclerosus

Mona Lisa Touch vist seg å være en lovende behandlingsmetode for flere  lichen sclerosus pasienter. Den fraksjonerte CO2-laseren virker ved å stimulere fornyelse av hudceller og forbedre hudens struktur. Dette kan potensielt redusere alvorlighetsgraden av symptomer som kløe, smerte og hudens sårbarhet.


Kliniske studier og resultater

Flere kliniske studier har blitt gjennomført for å evaluere effekten av Mona Lisa Touch på pasienter med lichen sclerosus. En studie publisert i Journal of Obstetrics and Gynecology viste at kvinner som mottok laserbehandlingen rapporterte signifikant reduksjon i symptomer som kløe, smerte og dyspareuni (smertefull samleie). Disse forbedringene ble observert allerede etter de første behandlingene og vedvarte over tid med regelmessige oppfølgende behandlinger.


Fordeler ved Mona Lisa Touch

Fordelene med å bruke Mona Lisa Touch for lichen sclerosus inkluderer:

  • Minimalt invasiv: Behandlingen er ikke-kirurgisk og krever ingen bedøvelse, noe som gjør den til et tiltalende alternativ for mange pasienter.

  • Rask og smertefri: Hver behandlingssesjon varer vanligvis bare noen minutter, og de fleste pasienter rapporterer lite til ingen ubehag under prosedyren.

  • Ingen nedetid: Pasienter kan vanligvis returnere til sine normale daglige aktiviteter umiddelbart etter behandlingen.


Potensielle risikoer og bivirkninger

Selv om Mona Lisa Touch er generelt trygt, er det noen potensielle risikoer og bivirkninger å være oppmerksom på. Disse kan inkludere midlertidig rødhet, hevelse eller en brennende følelse i det behandlede området. I sjeldne tilfeller kan det oppstå mer alvorlige bivirkninger som infeksjon eller arrdannelse.


Kandidater for behandling

Ikke alle med lichen sclerosus vil være egnet for behandling med Mona Lisa Touch. Ideelle kandidater er de som opplever betydelig ubehag fra sine symptomer og som ikke har hatt tilstrekkelig respons på mer tradisjonelle behandlingsmetoder. Det er viktig at potensielle pasienter gjennomgår en grundig evaluering av en kvalifisert helsepersonell for å vurdere om denne behandlingsmetoden er egnet for deres spesifikke tilfelle.


Konklusjon

Mona Lisa Touch representerer en innovativ tilnærming til behandling av lichen sclerosus, tilbyr et mindre invasivt alternativ til tradisjonelle behandlinger. Mens flere studier er nødvendig for å fullt ut evaluere dens langtidseffekter og optimalisere behandlingsregimer, gir tidlig klinisk data håp om at denne teknologien kan forbedre livskvaliteten for mange pasienter som lever med denne utfordrende tilstanden.


Hos Privathospitalet Fana Medisinske Senter tilbyr vi nå, som eneste aktør i Bergen, Mona Lisa Touch behandling. Vår gynekolog Axel Muhlan har mange års erfaring med denne type behandling i hele landet. Vi ønsker deg hjertelig velkommen til Paradis.
13 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page