top of page

Behandling for hes stemme

Oppdatert: 23. aug. 2023Plages du av hes stemme uten å vite hvorfor? Er du idrettsutøver med dette problemet?


Heshet er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på en underliggende årsak. Kortvarig heshet er som regel helt ufarlig og skyldes som regel forkjølelse eller overdreven bruk av stemmen.  Vedvarer hesheten kan det være lurt å oppsøke en spesialist.

For at vår stemme skal være ren og klar må stemmebåndene bevege seg helt likt og lukkes perfekt i midten. Heshet er et uttrykk for luftlekkasje mellom stemmebåndene under tale, som igjen betyr at stemmebåndene ikke lukkes slik de skal fordi det er noe som ligger i veien for en jevn lukning av stemmespalten.


De vanligste årsakene til godartet heshet er:

- Stemmebåndsknuter pga feil stemmebruk

- Polypp på stemmebånd pga infeksjon

- Cyster i stemmebånd

- Tykke stemmebånd pga røyking

Andre mer alvorlige årsaker kan være:

- Parese av et stemmebånd

- Svulst på eller like ved stemmebånd


Behandlingen består i utgangspunktet i å fjerne lesjoner som forhindrer en jevn lukning og for på den måten å gjenopprette normal stemmeklang. Inngrepet utføres i narkose av en øre-nese-hals kirurg med spisskompetanse på sykdom i strupen, en laryngolog. Dette er et kort inngrep som tar ca 30 minutt og medfører lite eller ingen smerte i etterkant. Det er derimot svært viktig at pasienten ikke bruker stemmen de nærmeste dagene etter inngrepet for å unngå arrdannelse.


For å sikre best mulig tilheling og stemmekvalitet er det vanlig at man blir sykemeldt i 2 uker. I noen tilfeller der feil stemmebruk har vært utslagsgivende for hesheten vil man trenge oppfølging av logoped for å unngå tilbakefall.

Vi utreder og behandler heshet. Ta kontakt med vårt sentralbord 55922222 for å bestille time.

3 509 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page