top of page
Lipødem symptomer

Lipødembehandling – operasjon og fettsuging

Første steg i behandling av lipødem er som regel kompresjonsplagg. Dersom ikke det gir nok effekt kan det være aktuelt med operasjon fettsuging av de syke områdene. Fettsuging av lipødem har gjennom forskning og klinisk erfaring vist seg å hjelpe mot smerter og tyngdefølelse. 

Mange opplever å få et lettere og mer aktivt liv etter behandling med fettsuging. Dessverre er det allikevel slik at de fleste må regne med å bruke kompresjonsplagg videre også etter operasjon med fettsuging.

WAL- Water-Jet-Assisted Liposuction

Det finnes flere ulike teknikker for fettsuging. For lipødem har det vist seg at såkalt WAL er mest effektivt og gir det jevneste resultatet. 

Vann-jet assistert fettsuging har eksistert i mange år. Det er en teknikk som er mer skånsom mot vevet enn tradisjonell fettsuging. Fettsugingen utføres med hjelp av høytrykks vann. Det gjør at man kan «spyle» ut fettcellene – som ved en høytrykksspyler. Resultatet av dette er mindre hevelse, mindre blødning, mindre smerter, mindre arrvev og raskere rekonvalesenstid enn tradisjonell mekanisk fettsuging. WAL-metoden er kjent for å være den mest skånsomme mot lymfesystemet og anbefales derfor spesielt til fettsuging av lipødem. Ved WAL kan også større mengder fett fjernes i en operasjon. 

Ulempen med teknikken er at den er kostbar og mer ressurskrevende enn andre teknikker. 

Fana Medisinske Senter er en av få klinikker på vestlandet som har en slik Body-Jet WAL maskin.

Hvordan foregår en lipødemoperasjon?

De vanligste områdene som behandles ved lipødem er legger, lår, hofter, rumpe og armer - i den rekkefølgen. Dersom det er flere områder som er rammet av lipødem må man vanligvis dele opp i flere operasjoner. De utføres med omtrent tre måneders mellomrom. Som regel begynner man med leggene, så forside lår, før bakside lår. Etter det evt hofter, rumpe og armer ved behov. 

Fettsuging for lipødem ved stor overvekt anbefales ikke pga dårligere resultat og økt risiko for komplikasjoner. BMI bør være maks 32-35. Dette vurderes av kirurg og narkoselege individuelt.

Et annet mål vi bruker er WtHR: waist-to-height ratio, eller på norsk: midjeomkrets delt på høyden. Den bør være mellom 0,5 og 0,7. 

Alle pasienter vurderes individuelt, og før et evt inngrep må du komme til en konsultasjon hos en av våre plastikkirurger. Ved Fana Medisinske Senter utfører vi fettsuging med lipødem i stadie 1 og 2. Stadie 3 (og 4) må behandles på større offentlige sykehus.

Selve fettsugingen utføres med god bedøvelse. Hos oss er det alltid narkoselege til stede! Mange inngrep utføres med såkalt sedasjon, altså at du får narkosemedisiner, men ikke i så store doser at du trenger pustehjelp. Men det kan selvsagt også gis full narkose. Vi er opptatt av at behandlingen skal oppleves behagelig!

Fettsuging gjøres gjennom 3-4 mm store hull i huden, og gir normalt lite synlige arr. 

Operasjonen tar som regel to til fire timer. Etter inngrepet ligger du på vår oppvåkningsavdeling. Som regel er våre pasienter på klinikken i et par timer etter inngrepet før de reiser hjem, men dette varierer. Inngrepene planlegges som dagkirurgi – det betyr at det ikke er mulig å overnatte på klinikken med mindre det er avtalt på forhånd. Dersom du har lang reisevei anbefaler vi at du bor på hotell i nærheten. Vi har oversikt over hoteller og vi har rabatt-avtaler.

Før utreise må du ta på kompresjonsplagget. Vi hjelper deg med det. Vi avtaler kontroller fortløpende etter utreise. Dersom du har lang reisevei, kan det være greit å ta første samtale over telefon. 

Vi er alltid tilgjengelige i tiden etter inngrepet, og du får telefonnummer til vår vakttelefon der du alltid kan nå oss!

Det kan være noe smerter etter operasjonen, men det pleier ikke å være så ille. Du vil få resept på smertestillende, og du vil også få med deg en del ekstra sterke smertestillende medisiner fra oss ved utreise. Smertene bruker å gi seg i løpet av de første tre-fire dagene.

Det er helt vanlig at det kan sive noe væske ut fra hullene i huden der vi har gjort fettsugingen. Det gir seg av seg selv i løpet av det første døgnet.  

 

Overskuddshud etter fettsuging

Fettsuging vil ikke stramme opp huden. Vanligvis vil huden stramme seg selv, som om fettvevet blir fjernet ved slanking. Ved mye løs hud, for eksempel etter svangerskap eller stort vekttap, vil kun fettsuging vanligvis ikke bli bra. I slike tilfeller må det fjernes hud samtidig. Se egen informasjon om lårplastikkarmplastikk osv.

 

Etter fettsuging for lipødem trenger de fleste ingen hudoppstramming/fjerning av løs hud.  Vi venter minst halvt år før dette evt. gjøres. Det vanligste da er en lårplastikk, dvs av man fjerner overskuddshud på innsiden av lårene.

Dr Bjørn E. Rosenberg er offentlig godkjent spesialist i plastikkirurgi og har i over ti år vært overlege ved Privathospitalet Fana Medisinske Senter. Han har lang erfaring og er svært renommert innen kosmetisk kirurgi. Bjørn har over mange år vært leder av Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP – www.nfep.no) og har over flere perioder vært medlem av Spesialitetstkomiteen i plastikkirurgi. Dr Rosenberg var ferdig utdannet lege fra Universitetet i Bergen i 2000 og han har vært spesialist i plastikkirurgi siden 2007. Han er bosatt i Bergen, og har tidligere arbeidet som overlege ved plastikkirurgisk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus og Haukeland Universitetssykehus.

 

Dr Rosenberg var i en lengre periode sjef for Brannskadeavsnittet ved Haukeland Universitetssykehus. Dr. Rosenberg har en særlig interesse for estetikk og funksjonelle plager og hans filosofi er å søke etter det naturlige og "uopererte" resultatet. Bjørn er kjent for bred faglig kunnskap og en utmerket estetisk sans. Han utfører årlig over fire hundre inngrep og har et særlig godt renommé innen buk- og brystkirurgi. Han er også svært erfaren når det gjelder nese- / ansikts kirurgi og operasjoner av øyelokk. Bjørn er medlem av Den norske legeforening, Norsk plastikkirurgisk forening og Nordisk Plastikkirurgisk forening.

Bjørn Rosenberg Spesialist Plastikkirurgi
OlaEvjen_FMS_edited.jpg

Dr. Ola Evjen ble som 25-åring uteksaminert ved Det Medisinske fakultet i Trondheim i 1988. Han har sin spesialistutdannelse i generell kirurgi fra Sykehuset Levanger og St. Olavs Hospital. Har spesialistutdannelse i plastisk og rekonstruktiv kirurgi, inklusiv brannskadekirurgi og håndkirurgi fra Haukeland Sykehus. Var foreleser ved internasjonal brannskadekongress i Athen i 1999, samt foreleser og møteleder ved Nordisk brannskadekongress i Bergen i 2000.

 

Dr Evjen har arbeidet som overlege i plastikkirurgi ved Avdeling for plastikkirurgi og brannskade på Haukeland Sykehus, og seksjonsoverlege i plastikkirurgi ved St.Olavs Hospital fra 2000-2001. Var overlege og medisinsk ansvarlig overlege ved Klinikk Stokkan og Teres/Volvat Stokkan fra 2000-2016. Ola Evjen etablerte Klinikk Trondheim i 2017. Evjen er medlem i Den Norske Legeforening, Norsk kirurgisk forening, Norsk plastikkirurgisk forening, Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (tidligere styremedlem) og Internasjonal Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

bottom of page