Etter operasjonen

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken.

Hvordan du steller deg etter operasjonen

Du kan dusje etter 3 dager, men behold tapen på sårene. Tapen kan tørkes forsiktig ved bruk av hårføner. De første gangene skifter vi tapen for deg, deretter bør du skifte en gang i uken i 4-6 mnd. Stingene løser seg opp av seg selv bortsett fra noen løse ender som bare klippes bort etter 14 dager. Ingenting skal dras ut! Behandlingen med brystbindet er individuell, men gjennomføres oftest i 2-3 uker døgnet rundt. Brystbindet brukes for at protesen skal sette seg pent på kroppen din.  Du skal benytte sports bh døgnet rundt i fire uker etter operasjonen og deretter benytter du sports-bh i ytterligere ca. fire uker på dagtid. Arrene tapes med kirurgisk tape i 4-6 måneder. Tapen byttes en gang i uken (bytter man for ofte risikerer man sår hud). Pass på at du ikke utsetter arrene for direkte sollys i de første 6 månedene etter operasjonen. Helingsprosessen er individuell. Lytt derfor til din kropps signaler og tilpass deg etter dem.

Komplikasjoner og smerte

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smerte og kvalmestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forbygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre. Normalt må du regne med noe hevelse og smerter i den første uken etter operasjonen. Kosmetiske inngrep gir ikke rett til sykemelding, og du bør regne med at du trenger å være borte fra jobb ca 7 dager etter operasjonen om du har en kontorjobb (ca 14 dager om jobben er mer fysisk krevende).

Hvis du merker en "skvulpelyd" fra brystet eller "knitring" i huden omkring, så er dette væske eller luft. Dette er ikke farlig, og forsvinner i løpet av et par uker. De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken.

Aktivitet etter operasjonen

De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. En "Stressless"-stol er perfekt. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag! Gulvvask og hagearbeid er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første to til tre uker. Fravær fra arbeidet er vanlig i en uke. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente 6-8 uker. Trening av bare brystmuskulaturen (armhevinger, benkpress og lignende) bør du vente med i 12 uker. Vi anbefaler å starte forsiktig, og lytt alltid til kroppen. Den første tiden bør du bare gå rolige turer. Etter tre til seks uker kan du begynne å trene forsiktig igjen. Unngå å bli riktig svett de fire første ukene. Trening på ergometersykkel er bra etter fire uker. Du bør unngå aktiv jogging og aerobic de første seks ukene. Ingen massasje.

Bruk av BH

Pass på at støtte-BH'en sitter ordentlig omkring hele brystet og at ingen kanter gnager eller lager søkk i huden. Den skal brukes dag og natt de første 3 ukene, og deretter 3-5 uker på dagtid. Riktig BH får du på klinikken etter operasjonen. De små bandasjene (kompressene) kan fjernes når du dusjer 3 dager etter operasjon. Det sitter papir-tape på selve såret. Papirtapen lufttørkes eller tørkes med hårføner før Bh-en settes på igjen. Teipen fjerner vi for deg når du kommer på kontroll 1 uke etter operasjon. Du skal selv deretter skifte teip ukentlig, i 4-6 måneder.

Alle som har fått innsatt brystprotese, anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystenes form, og hindrer at huden strekker seg.

Kontroller etter operasjonen

Etter brystforstørring kommer du normalt til oss etter 2 dager, 7 dager og 14 dager. Vi avtaler tider for kontroll før du reiser fra oss operasjonsdagen.Et halvt år etter operasjon bestiller du selv en time til sluttkontroll hos kirugen som opererte deg. Det er viktig at du kommer til oss etter operasjonen slik at vi får sett på deg og slik at vi bistår deg i hvordan du taper og steller operasjonssåret, benytter brystbind og sports bh og for øvrig får sjekket at alt er i orden. Riktig taping, bruk av brystbind og sports bh bidrar til et optimalt resultat. Før ble det anbefalt å gå til årlige kontroller, men med dagens innlegg anses dette som unødvendig. Oppsøk oss dersom du merker ubehag eller forandringer. Du kan selv gjøre egenundersøkelse av brystene, slik som helsemyndighetene anbefaler. Mammografi kan utføres, men bør suppleres med ultralyd.

Resultatet etter brystforstørrelse

De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter brystforstørrelse. Formen på brystene vil avhenge av hvordan kvinnen så ut før operasjonen. Flere forhold spiller inn - melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Brystene blir gjerne noe rundere enn de var før. Kvinner med spinkel overkropp kan av og til få en "brå" overgang mellom huden på brystkassen og selve brystet - hvis det settes inn for store innlegg. Når du ligger på ryggen uten BH, vil ikke brystene "flyte" ut til siden slik som de ville gjort uten innlegg – særlig ikke hvis protesene er store. Mange ønsker seg "kløft" mellom brystene - det er ikke alltid mulig å få til hvis brystene fra naturen sitter langt ute på sidene av brystkassen. Etter noen måneder pleier ikke kvinnen merke eller tenke noe særlig på at hun har brystproteser innlagt. Du skal kunne leve helt som før. Idrettslige aktiviteter, dykking og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer.

De fleste danner så pene arr at de knapt kan sees. De er ca 4-5 cm lange. Noen få danner godt synlige arr. Plastring av arrene noen måneder etter inngrepet og bruk av relativt stram støtte-BH, kan forebygge synlige arr.

Les mer om vår garantiordning her

Mer informasjon om brystforstørring her.