top of page

Komplikasjoner ved brystforstørrelse

Et hvert kirurgisk inngrep innebærer en risiko. Vi søker å minimere denne risikoen, men like fullt er det ting som er viktig for deg som pasient å ta stilling til.

Ulike pasienter kan få ulike resultater selv med samme behandling. Normalt blir for eksempel et arr gradvis visket ut over tid. Enkelte danner imidlertid kraftige arr (arrhypertrofi eller kelloid). Dette kan man ikke vite på forhånd dersom man ikke har blitt operert tidligere, og resultat trenger ikke ha noe med kirurgien å gjøre.

 

Du bør ha realistiske forventninger til hva en operasjon kan utrette. Kirurgen vi presisere hva som er forventet resultat under en konsultasjon. Om dine bryster har ulik fasong (hvilket er meget vanlig) kan en brystforstørring redusere forskjellene, men det er ikke sikkert at det er mulig å gjøre brystene helt like. Det er viktig at du er klar over dette før du blir operert.

Lekkasje

Dette skal i prinsippet ikke forekomme ved dagens høykvalitets silikonprotesene vi benytter ved Privathospitalet. Disse protesene er meget sikre, og består av opp mot 6 beskyttende silikonlag. I tillegg er silikonfyllet i protesene fastere enn tidligere: protesen består av gele og ikke olje. Normalt benyttes proteser med en fasthetsgrad (cohesiveness) på 2-3, som gir en fasthet som gjør at silikonet ikke ”renner” om rifter i de beskyttende lagene mot formodning skulle inntreffe. Våre proteser har livstidgaranti mot lekkasjer!

Kapseldannelse

Dagens moderne proteser har en ru sandpapiraktig overflate som i langt mindre grad enn tidligere forårsaker hard kapseldannelse. Rundt et fremmedlegeme som implanteres i kroppen, vil det danne seg en tynn hinne av bindevev (arrvev). Dette er en naturlig prosess. Hos noen pasienter kan bindevevshinnen gradvis bli tykkere, og dette kalles kapseldannelse. I enkelte tilfeller kan kapselen bli ekstra kraftig og trekke seg sammen,  ”hard kapsel”. Brystet vil da kunne kjennehard kapsel” er ufarlig.

 

Problemer med ”hard kapsel” kan utvikle seg raskt etter operasjon eller først utvikle seg etter flere år. Dannelse av ”og som Privathospitalet benytter, er risikoen under 5% når plasseringen skjer under brystmuskelen. Vi kan altså ikke garantere at det dannes kapsel, men om hard kapseldannelse inntreffer tilbyr vi en garantiordning som er blant markedets beste.

Les mer om vår garantiordning her.

ALCL

ALCL er en svært sjelden form for lymfom. Det har de siste årene kommet studier som viser at en variant av denne sykdommen kan være assosiert med brystproteser. Man antar at dette skyldes forandringer i kapselen som dannes rundt protesen.

 

Behandlingen er å fjernes protesene og hinnen rundt protesen. Lidelsen svært lite aggressiv og utvikler seg langsomt. Symptomene er hevelse i brystet flere år etter innleggelse av brystproteser. Totalt er det rapportert om omtrent 300 tilfeller i verden, og tilstanden oppfattes som svært sjelden. Hverken norske, europeiske eller amerikanske helsemyndigheter har innført restriksjoner rundt bruk av implantater.

Redusert følelse

I de første 6 månedene etter operasjon kan en oppleve redusert følelse i brystvorten og i de nedre delene av brystet. Følelsene kommer som oftest tilbake, men enkelte opplever redusert følelse også over tid. I enkelte tilfeller kan økt følelse i brystvortene oppleves.

Infeksjon

Det er ytterst sjelden det blir infeksjon, men symptomer som rødhet, varme, smerter, frysninger eller feber skal alltid tas alvorlig. Kontakt oss alltid om du er i tvil.

Blødning

De første timene etter operasjon kan det oppstå innvendige blødninger i hulrommet der protesen er lagt inn. Dersom du frykter at infeksjon eller blødning har oppstått, må du gi oss umiddelbar tilbakemelding. Vi tar raskt i mot deg for å gi deg den behandlingen du trenger. Du bør ikke være mer enn 2 timers reisetid unna det første døgnet etter operasjonen.

bottom of page