top of page

Bartholin cyste

bartholin cyste

Bartholin kjertlene sitter på hver side av skjedeinngangen. Noen ganger kan det oppstå en cyste i disse.

På begge sider av skjedeinngangen sitter kjertler, Bartholin kjertlene, som produserer slim. Hensikten med dette slimet er å gi fukt og smøring til skjeden ved samleie.

Ved seksuell opphisselse kan kvinnen merke at det blir fuktig i underlivet. Det er tegn på at kjertlene fungerer normalt. Det kan imidlertid oppstå forandringer i kjertlene, både cystedannelse og betennelse.

Bartholinkjertelen tømmer sitt sekret ut gjennom en tynn gang. Hvis denne gangen tetter seg, så vil sekretet samle seg inne i kjertelen som en cyste, altså et væskefylt hulrom. Det betegnes som en Bartholincyste.

Denne cysten kan bli 1–2 centimeter i diameter, den er sjelden smertefull, men kan sjenere litt.

Det kan lett oppstå betennelse i en Bartholincyste, og den blir da øm og smertefull. Huden over kjertelen kan bli rød med hevelse (ødem). Det kan være så smertefullt at det er vanskelig å sitte.

Når søke lege?

Hvis en Barholincyste er plagsom eller hvis det foreligger Bartholinitt, så er det grunn til å søke lege.

Legen kan med lokalbedøvelse legge et lite snitt og tømme innholdet ut. Det vil lette på smerten, men ofte kommer cysten eller betennelsen raskt tilbake.

Beste behandling er derfor å lage en permanent åpning mellom hud og kjertel, så slim og puss kan tømme seg ut. Inngrepet betegnes ‘marsupialisasjon’, og det utføres i lokalbedøvelse med kniv eller laser.

Det er sjeldent aktuelt med antibiotika, det viktigst er å få tømt kjertelen.

bottom of page