top of page

Lipødem symptomer

Oppdatert: 29. aug. 2023


Hva er Lipødem?

Lipødem er en smertefull sykdom med sykelig fettansamlinger som fordeler seg asymmetrisk mellom øvre og nedre del av kroppen. Sykdommen er relativt sjelden og kan forveksles med fedme, spesielt i tidlig fase.


Det er hovedsakelig rumpe, lår, legger og armer som rammes ved lipødem, men det er svært individuelt hvor raskt sykdommen utvikler seg og hvor store fettansamlingene blir.


Lipødem symptomer
Lipødem symptomer

Lipødem er en kronisk sykdom som viser seg som en unormal fettfordeling på ekstremiteter. Sykdommen rammer kun kvinner og ofte flere i familien. En genetisk disposisjon er derfor sannsynlig.

Forandringene starter som regel i puberteten eller ved et svangerskap, men kan også begynne senere i livet. Vanligvis oppstår det for kvinner mellom 15 og 40 år.

Typisk for sykdommen er et misforhold mellom en normal overkropp og en voluminøs nedre del av kroppen. Årsaken er en unormal vekst av fettvev, som ikke kan påvirkes av diett eller andre ikke-kirurgiske tiltak


Vanlige symptomer på Lipødem

Lipødem kjennetegnes ved at områdene som rammes oppleves som tunge og sensitive. Mange kvinner beskriver Lipødem symptomer gjennom at bena er tunge, store, hovne og som ‘trestammer’. Det kan være svært smertefullt og man kan oppleve å lett få blåmerker.Lipødem ser og føles annerledes ut enn normalt kroppsfett eller lymfødem. Selve huden kan oppleves som myk og kjølig, og ha en appelsinskall-aktig tekstur.


I listen under er noen av de vanligste Lipødem symptomene

  • Store fettansamlinger i rumpe, lår, legger og noen ganger overarmer

  • Smerter i de påvirkede områdene

  • Gjør vondt å ta på områdene

  • Problemer med å gå

  • Får fort blåmerker

  • Hevelser i bena som ikke går bort

  • Stor forskjell på over- og underkropp - stor fettansamlig på feks. underkropp, men lite kroppsfett på overkropp

  • Hevelser i bena – og kompresjonsstrømper hjelper ikke

  • Blokkering av lymfekanaler, som forårsaker opphopninger av væske. Tilstanden er kjent som lipo-lymfødem

  • Hender og føtter forblir vanligvis upåvirket


Vi tilbyr behandling av Lipødem

Her på Privathospitalet i Bergen tilbyr vi nå behandling. Behandlingen av lipødem foregår ved fettsuging av de rammede områdene. Dette vil stagge progresjonen, lindre symptomer og forebygge lipo-lymfødem. Det tar mange år å utvikle sykdommen og fettsuging regnes som eneste alternativ til å redusere fettvevet og bremse sykdomsutviklingen.


Lokal oppfølging hos fysioterapeut.

Paradis Fysio- og manuellterapi og Privathospitalet har tett samarbeid og god dialog slik at vi kan gi alle pasienter individuell oppfølging og tilrettelagt behandling. Det anbefales å starte med behandling hos fysiterapeut 4 - 8 uker før planlagt kirurgi. Fysioterapeuten vil begynne med manuell lymfedrenasje som setter i gang lymfesystemet. Manuell lymfedrenasje vil redusere smerter og gjøre vevet mer tilgjengelig for påfølgende fettsuging.


En uke etter operasjon begynner pasienten behandling hos fysioterapeut igjen. De fleste starter med manuell drenasje av hals og mage, og ev andre områder som ikke er direkte affisert etter operasjonen.



103 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page