top of page

Hva er åreknuter?

Oppdatert: 29. apr.

Hva er åreknuter

Åreknuter er utvidede, slyngende blodårer (vener) like under hudoverflaten. De oppstår fordi klaffene i venen brister, slik at blodet renner ”baklengs”. Blodtrykket i venene øker og det kommer utposninger eller ”knuter”. De forekommer vanligvis i bena, men kan også forekomme i andre deler av kroppen (kjønsleppene, underlivet og pungen). Åreknuter er en vanlig tilstand som rammer både menn og kvinner, og de er mer vanlig når folk blir eldre. Det forekommer i ca 20-30% av befolkningen. Vener er blodårer som fører blod tilbake til hjertet. De har enveisventiler som hindrer blod i å strømme bakover (mot tyngdekraften). Når disse klaffene i dypere venestammer under huden ikke fungerer, kan blodet strømme bakover og skape et økende blodtrykk i venene. Dette øker blodtrykket i de årene som tømmer seg i denne stammen fra hud og underhud. Over tid kan dette føre til at venene blir forstørrede og slyngede. Det danner derfor synlige åreknuter.

 

En grundig ultralydundersøkelse er viktig for å finne ut om det foreligger en underliggende årsak til åreknuter. Disse forekommer ofte på innsiden av leggen/låret.

 

Her på Åreknutespesialisten på Privathospitaltet Fana Medisinske Senter har vi lang og solid erfaring innen behandling av åreknuter. Via linken under kan du bestille en ufopliktende konsultasjon hos vår karkirurg, dr. Thomas Nyheim.
Hvorfor får jeg åreknuter?


Det kan være mange ulike årsaker til at du har fått åreknuter, men som regel innebærer det et arvelig komponent.

Eksempler på ytterligere risikofaktorer for åreknuter og sprengte blodkar kan være:

Thomas Nyheim
Dr. Thomas Nyheim
  • hormoner

  • overvekt

  • høy alder

  • kjønn (mer vanlig hos kvinner)

  • slag/traume

  • økt press på venene over tid, f eks ved lange stillesittende eller stillestående perioder 

Åreknuter er sjeldent farlig. Det kan foreligge noen underliggende årsaker som er alvorlige som gjennomgått dype vene trombose, men det er sjeldent. Åreknuter kan føre til hudforandringer og sår hos en liten gruppe. Åreknuter i seg selv gir ikke en økt risiko for dyp vene trombose. En grundig forundersøkelse med ultralyd hos oss vil avklare dette.
Ventetid offentlig åreknutebehandling

Hva er ventetiden i det offentlige?


Hvor lang ventetid er det for offentlig for utredning og behandling av åreknuter i Bergen.

Det er lang ventetid i det offentlige. Det må regnes en ventetid på opp til 26-77 uker for utredning og deretter behandling.


Fritt behandlingsvalg ble avviklet i 2023 og det kan føre til at du ikke kan fritt velge det sykehuset med kortest ventetid eller mest erfaring. Offentlige avtaler med private sykehus som kan utrede og behandle pasienter med åreknuter betalt av det offentlige er også fjernet og pålagt offenlige sykehus som allerede har lange køer.

Hos Privathospitalet har vi kort ventetid (1-3 uker) for utredning og behandling. Forundersøkelsen koster kun 690,- og utføres av Dr. Thomas Nyheim.

Vi bruker de mest moderne og utprøvde behandlingsalternativene for å skreddersy behandlingen til den enkelte pasient for å oppnå det beste kosmetiske og varige resultatet.

Vår karkirurg, Dr. Thomas Nyheim har lang fartstid (over 25 år) og er svært erfaren i ultralyd-utredning samt behandling av åreknutesykdom. Spindelvevsårer kan enkelt og skånsomt behandles med injeksjoner uten arr. Åreknuter kan for det meste behandles i lokalbedøvelse med laser / skumsklerosering og/eller heklenålsteknikk via 1-2mm snitt uten sting eller arr. Du er mobil fra første stund og kan i det aller fleste tilfeller gå på jobb som normalt neste dag.


162 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page