top of page

Den store fillerguiden


Den store fillerguiden

Her på Privathospitalet Fana Medisinske utfører vi daglig flere fillerbehandlinger. Vi får også veldig mange spørsmål fra våre pasienter som lurer på mye rundt selve behandlingsforløpet. Vi har i denne artikkelen prøvd å samle mye av det du trenger å vite før du bestemmer deg for om fillerbehandling er noe for deg.


Filler er en gele som injiseres under huden for å oppnå glattere hud ved milde til moderate aldringstegn. Behandling med filler er svært populært og brukes gjerne i ansiktet for å glatte ut rynker eller i leppene for å gi mer fylde og spenst. Restylane er den filleren som blir mest benyttet, men de senere årene har det også kommet andre fillers på markedet. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva fillers er, hvor og hvordan den brukes, hva prisen er for fillerbehandling, fordeler og ulemper, og mye mer.


Hvorfor fillerbehandlig?

Filler er en gele som kan brukes til å behandle hudens tidlige aldringstegn. Formålet med en filler er å glatte ut rynker, fylle ut lepper eller stramme opp steder hvor huden har blitt slapp. Dette gjøres for det meste i ansiktet og på halsen, men kan også brukes på hender og bryst. Det er stadig flere som går til behandling for å få fillers, da den anses som en enkel måte å få huden til å se yngre ut på, og samtidig er forbundet med lite risiko og få bivirkninger.

Med alderen blir huden tørr og mindre spenstig og den kan falle litt sammen. Dette fordi huden får mindre fett, kollagen og hyaluronsyre etter hvert som man blir eldre. Dette kommer til uttrykk gjennom rynker, poser, slapp hud og lignende. Fillers kan fylle ut og dempe linjer og rynker, gjenopprette tap av volum og også gi økt spenst og fukt til huden. Det finnes flere typer fillers, men felles for alle er at de glatter ut mindre ujevnheter i huden uten at det er nødvendig med større, kirurgiske inngrep.

Det finnes mange typer fillers på markedet, som har ulike egenskaper og som egner seg til å behandle ulike områder. Dette gjør det mulig å gi behandlinger som er helt tilpasset den enkelte, og som gir veldig gode resultater. Ved behandling med fillers endres ikke mimikken i ansiktet og huden oppleves naturlig myk etterpå, og ikke stiv.

Behandling av fillers er rask og gir umiddelbare resultater. Det må imidlertid bemerkes at det ikke er en permanent effekt. En behandling varer i seks til tolv måneder, og om man så gjør en etterbehandling kan effekten vare i inntil 18 måneder. Hvor lenge effekten varer varierer fra person til person. Hvordan filleren settes er en av faktorene som påvirker dette, en annen faktor er alder på personen som behandles og den tredje faktoren er livsstil.Fillerguide med Elin Bratseth
Kosmetisk sykepleier Elin Bratseth


Priser på fillers

Behandling med fillers varierer i pris, alt fra 3.000 kroner og oppover. Prisen avhenger av hva slags behandling man ønsker, for større eller mer kompliserte områder koster det naturlig nok noe mer enn ved mindre behandlinger. På forhånd har vi alltid en konsultasjon hvor du forteller hva og hvor du ønsker å bli behandlet. Vår behandler gjør undersøkelser og man diskuterer og kommer frem til hvilken type behandling som vil egne seg best og hva man skal gjøre. En slik konsultasjon er i seg selv svært verdifull da man gjennom denne både får avklart forventninger og får vite om man vil oppnå det resultat man ønsker og man vil også få beskjed dersom man av ulike årsak ikke burde eller kan gjennomføre en fillerbehandling.


Det er også viktig å sette seg inn i hvilken kunnskap den behandleren som skal sette injeksjonene har. Dette fordi resultatet av behandlingen er svært avhengig av at vedkommende vet hva han eller hun gjør. Om fillerinjeksjonen for eksempel settes for dypt eller det blir satt for stor mengde, vil dette virke rett inn på resultatet.

Antall mennesker som benytter seg av fillers her hos oss har økt sterkt de siste årene, og det er i den sammenheng viktig at man er klar over at det i et populært marked finnes de som ikke innehar den kompetansen som verken er ønsket eller nødvendig.

Det er ikke tillatt for andre enn leger eller sykepleier med spesialkunnskap å sette fillers, men det skjer til stadighet at andre har gjort dette, noe som kan forårsake stor skade på den som har blitt utsatt for behandlingen. Det kan derfor lønne seg å betale litt mer hos en velrenommert behandler, enn å falle for fristelsen til å betale mindre, men til gjengjeld sitte igjen med store skader. Dette gjelder spesielt for behandlinger i utlandet.

Her på Privathospitalet utføres kun filler behandlinger av våre trente kosmetiske sykepleiere og leger. Det vil alltid være en eller flere leger på huset. Dette for din sikkerhet.

Erfaringer med fillers

Generelt har personer som har blitt behandlet med fillers gode erfaringer. Fordelene med fillers er at det er trygge produkter, som gir et naturlig resultat. I tillegg er det lite ubehag under behandlingen og det er raskt gjort. I og med at det finnes mange typer fillers på markedet har man også anledning til å behandle, ut ifra de ønsker og behov den enkelte har. De færreste opplever heller ikke bivirkninger med behandlingen. Ulempen med fillers er at man må gjenta behandlingen for å holde på resultatet. Det er samtidig viktig at man er innforstått med at fillers på et eller annet tidspunkt ikke lenger er nok for å gjøre huden ungdommelig og glatt, og at plastikkirurgi blir nødvendig. Dette er mer omfattende, men gir også langvarige resultater. Det er i første omgang mennesker med moderate aldringstegn som vil få best utbytte av behandlingen. Alder og ytre påvirkning som forurensning, sol og røyking setter sitt preg på huden og gjør at den eldes raskere. Beskyttelse mot sol og en sunn livsstil vil derfor på generelt grunnlag holde huden sunnere og ungdommelig lenger. Selv om de aller fleste kan behandles med fillers, så er det noen grupper i befolkningen som ikke skal behandles, eller som må snakke med en lege før en eventuell behandling. Dette er mennesker som er allergiske mot bedøvelse eller har fått anafylaktiske allergireaksjoner, gravide eller ammende og epileptikere og personer som har autoimmune sykdommer.


Dersom man har hud som lett danner kraftige arr er det viktig å også drøfte dette med behandler, i fall man av den grunn ikke egner seg for fillerbehandling. Dersom man har infeksjon eller betennelse i huden må denne behandles før man gjennomfører en fillerbehandling. Om man går på blodfortynnende medisiner er det viktig at dette også kommer frem, for i så fall må en lege vurdere om man kan eller burde slutte med blodfortynnende medisiner under behandlingen med fillers. Om man går på slike medisiner øker muligheten for at man vil få blødninger.


Filler behandlingen

Selve behandlingen med fillers er raskt og relativt smertefritt. Alt ettersom hvilke områder man skal behandle, varierer tiden det tar mellom noen minutter til en time. Enkelte klinikker smører på en bedøvelse før injeksjonene settes, men det er i dag også mange fillers som inneholder bedøvelse, så dette er ikke alltid nødvendig. Deretter føres en tynn nål inn under huden og små injeksjoner med filler sprøytes inn flere steder i området som skal behandles. Samtidig masseres ofte området forsiktig for å spre filleren. Som regel er man raskt ferdig og kan gå tilbake til arbeid samme dag. Det kan oppstå en liten hevelse i det behandlede området, som varer i 2-4 dager, og det kan bli litt rødt, eller små blåmerker kan oppstå, men dette er ikke farlig. De første dagene etter behandling burde man unngå å ta, klemme eller massere på det behandlede stedet. Man burde heller ikke bruke sminke, trene, ta badstue eller utsette seg for sollys. I tillegg burde en være forsiktig med alkohol på selve behandlingsdagen. Det vil ta et par uker før en ser det endelige resultatet, da virkestoffene i filleren må få tid til å sette seg. Av og til kan det skje at en får for mye filler. Da kan man få en sprøyte med et stoff som heter hyalyse, som raskt bryter ned hyaluronsyren. Dette gjøres her hos oss på Paradis.Ulike type fillers

Fillers kan i hovedsak deles inn i tre grupper. Hva som passer for den enkelte kan variere både med hvilket område man ønsker å behandle og hva den enkelte behandler råder en til.


1. Fillere med hyaluronsyre.

Hyaluronsyre er en sukkerkomponent som naturlig produseres i hud og brusk på mennesker og dyr. Den originale filleren med hyaluronsyre er restylane, Den er fremdeles svært populær, selv om det også har kommet mange andre fillers på markedet. Det har de siste årene har det blitt utviklet stadig bedre kjemiske blandinger, som gir ulike egenskaper til ulike fillers. Jo tynnere en filler er, jo mer overfladisk i huden kan den settes, og dette åpner opp for en større bredde i hvor og hva man kan behandle. Det er svært sjelden det oppstår allergiske reaksjoner ved behandling med dette, da hyaluronsyre allerede finnes naturlig i kroppen. Innholdet i restylane er nesten identisk med den naturlige hyaluronsyren som allerede er i kroppen, og den er slikt sett svært naturlig og få reagerer derfor allergisk på denne filleren. Dette er en av hovedårsakene til at den er så populær. Restylane kan bli brukt for å gi volum eller hudforyngelse i ansiktet og glatte ut ujevnheter. Filleren kan blant annet legges i lepper, reduserer rynker, bygger kinnbein, hake, korrigerer asymmetrier, nesekorreksjoner eller behandle linjer og rynker på bryst, hals og hender. I noen tilfeller kombineres Restylane med muskelavslappende preparater, peeling, laser eller medisinske kremer for å gi best mulig behandling. Bruk og virkning er svært godt dokumentert gjennom vitenskapelige studier

.
2. Fillers som er kollagenstimulerende.

Kollagen er en viktig bindevevskomponent i huden for at den skal være sterk, elastisk og smidig. Dette er samtidig et av de stoffene kroppen produserer mindre av ettersom man blir eldre. Fillersene som er kollagenstimmulerende hjelper kroppen til å øke produksjonen av kollagen, og gjennom det gjenoppretter noe av hudens fasthet. Man ser også at kollagenstimulerende fillers har lengre varighet enn fillers med hyaluronsyre, men det har generelt vært mindre brukt, så man har mindre erfaring og også mindre dokumentasjon på bruken.


3. Den tredje formen for filler, er fettransplantasjon.

Dette regnes som et kirurgisk inngrep, i og med at man tar fett fra et sted på kroppen og legger det inn der man ønsker å fylle ut. Denne behandlingsformen har den fordelen at man fjerner fett fra et sted, hvor man gjerne har overskudd, hvilket mange i seg selv kan finne fristende, i tillegg til at det her er minimal risiko for allergiske reaksjoner. Fettransplantasjon har en langvarig effekt, da fett i liten grad brytes ned, og blir gjerne benyttet til brazillian butt lift, eller i lepper, bryst, ytre kjønnslepper, hake, penis eller ansikt.

199 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page