Anal fissurer
Analfissur er rift i endetarmsåpningen hos voksne.
Analfissurer kan være smertefulle, men gror gjerne etter enkel behandling. Noen vil også måtte trenge en operasjon. Noen får analfissurer av å presse ut hard og tørr avføring eller ved forstoppelse.
Hva er analfissur?
Anus er endetarmsåpningen, og en fissur er en sprekk i slimhinnen. En analfissur er altså en rift i slimhinnen i endetarmsåpningen. Mange med analfissur opplever derfor smerte ved avføring.
Noen får analfissurer av å presse ut hard avføring. Diaré kan også gi analfissurer.
Det er uvanlig å ha flere enn én analfissur av gangen. Det er også uvanlig at slimhinnen på høyre og venstre side av endetarmsåpningen brister. Det skjer oftest foran eller baktil. Hvis huden brister på sidene eller du har flere analfissurer, må legen sjekke om det er en annen årsak til fissuren, som for eksempel en infeksjon.
Analfissurer gror oftest av seg selv, men noen heler imidlertid ikke innen seks uker eller mer. Da kalles det kroniske analfissurer. Dette kan skyldes at lukkemuskelen i anus strammer seg krampaktig mye. Stramheten gjør at blodtilførselen blir nedsatt rundt riften, og dermed gror det ikke.
Symptomer på analfissur
Noen får analfissurer av å presse ut hard og tørr avføring eller ved forstoppelse. Diaré kan også gi analfissurer.
Det er uvanlig å ha flere enn én analfissur av gangen. Det er også uvanlig at huden på høyre og venstre side av endetarmsåpningen brister. Det skjer oftest fortil eller baktil. Hvis huden brister på sidene, må legen sjekke om det er en annen årsak til fissuren, som infeksjon.
Analfissurer gror oftest av seg selv. Noen heler imidlertid ikke innen seks uker eller mer. Da kaller legene dem kroniske analfissurer. Noen ganger er årsaken at lukkemuskelen i anus strammer seg krampaktig. Stramheten gjør at såret ikke får nok blod, og dermed gror det ikke.
De vanligste symptomene på analfissurer er smerter og blod på papiret du tørker deg med. Smerten er ofte skarp og intens, og kan vare så lenge som en time eller mer etter et toalettbesøk. Du blør sjelden mye, og blodet vil være friskt rødt og ofte utenpå avføringen. Hvis blodet er blandet inn i avføringen eller mørkere, kan det tyde på blødning fra høyere opp i tarmen.
Noen ganger dannes det en hevelse eller klump i den enden av fissuren som er lengst vekk fra endetarmsåpningen. En slik klump kan føre til at tilstanden forveksles med hemoroider. Hemoroider er utvidede blodårer rundt endetarmsåpningen og kan gi blødning med mørkere blod.
Kirurgisk behandling
Det finnes to måter å operere analfissurer på. Begge er enkle prosedyrer som kan gjøres med lokalbedøvelse.
Den vanligste operasjonen får analfissuren til å gro i 9 av 10 tilfeller. Vår kirurg lager da et lite kutt i lukkemuskelen slik at den ikke strammer seg så mye. Dette kalles en intern anal sfinkterotomi. Det virker bedre enn legemidler, men kan ha bivirkninger. 1 av 10 blir inkontinente for avføring, det vil si at de ikke klarer å holde på avføringen og må bruke bleie. Mange får også problemer med å holde på luft. Disse problemene forsvinner imidlertid oftest ganske raskt.
Christian Erichsen
Dr. Christian Erichsen er vår meget erfarne spesialist i generell- og gastroenterolgisk kirurg ved Privathospitatalet Fana Medisinske Senter. Han utreder og behandler anale fistler, hemoroider, pilonidalcyster og brokk.
Dr.Erichsen har vært spesialist i generell kirurgi siden 1978 og spesialist i gastroenterologisk kirurg siden 1993.
Christian har vært har hatt ansvar for anoproctologi fra 1991 til 2000 ved Kirurgisk Avdeling Rikshospitalet, fra 2000 til 2002 ved Haraldsplass Diakonale Sykehus (HSD) og hovedansvar for anoproctologi ved Haukeland Universitetssykehus (HUS) fra 2002 til og med 2017. Frem til og med 2023 jobbet han ved Aleris Bergen.
.