top of page

Sterilisering av menn

sterlisering av menn

Sterilisering av menn

Vi har kort ventetid, og du trenger ikke henvisning for å bestille time for sterilisering.

Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden. Inngrepet påvirker ikke seksuell evne og lyst. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse.

Inngrepet

Sterilisering er et enkelt kirurgisk inngrep utført i lokalbedøvelse som tar ca en halvtime å utføre. Steriliseringen har som formål å stoppe passasje av sædceller fra testiklene, via tynne sædlederne, til sædblærene. De tynne sædlederne kuttes og deles gjennom et ca. 1 cm langt snitt på hver side av pungen. Endene blir sydd igjen for å hindre sædpassasje.

Når sædlederne er klippet over og sydd igjen, er mannen steril.

Det er vanlig å oppleve ømhet og hevelse i pungen de første dagene etter inngrepet, men de fleste er tilbake i normal aktivitet etter en ukes tid.

Sterilisering er den sikreste metoden for prevensjon vi har. I de første 8-12 ukene etter selve steriliseringen vil det fortsatt være sædceller i sædlederne som fører til penis, og det kan ta tid å fjerne gjenværende sæd. Det betyr at du må bruke prevensjon i denne perioden. 

Etter dette trenger man ikke tenke på prevensjon i sammenheng med graviditet igjen. En vasektomi beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Dessverre er ingen prevensjonsmetode 100 % sikker, og vi kan ikke garantere for at man ikke blir gravid, men graviditet etter sterilisering er svært sjeldent.

Det er nødvendig å utføre sædprøver etter steriliseringen for å forsikre at alle sædceller er borte. Når prøvene bekrefter at man er fri for sædceller, anses steriliseringen som vellykket, og du kan slutte å bruke ytterligere prevensjon.

Det er en svært liten mulighet for at sædlederne kan vokse sammen, såkalt rekanalisering. Det er derfor viktig at du kommer til sædkontroll etter tre måneder for å få bekreftet sterilitet. 

Noen menn vil oppleve nålestikkene og det at man trekker i selve sædlederen som ubehagelig. Inngrepet utføres i lokalbedøvelse, men dersom du ønsker det kan du mot et tillegg få beroligende medisiner underveis. Dersom du velger dette må du møte fastende, dvs. at du ikke skal spise, tygge tyggegummi, drops, røyke eller snuse 6 timer før inngrepet. Du kan drikke vann /saft / eplejuice inntil 2 timer før oppmøte. Ved beroligende medisiner kan du heller ikke kjøre selv etterpå.

For smertepakke er tillegget kr 1000,- pr.pasient.

Hvem kan steriliseres?

Lov om sterilisering gir som hovedregel alle personer over 25 år adgang til å søke om sterilisering. Dette gjøres ved at du fremmer såkalt "begjæring om sterilisering" overfor lege. Legen plikter å gi informasjon om inngrepet, hva det innebærer og de medisinske konsekvenser av inngrepet

Den som ønsker å få utført en sterilisering må fylle ut skjemaet Begjæring om sterilisering

Søknaden om sterilisering blir send Statsforvaltaren i fylket der den som ønsker å bli sterilisert er bosatt.

Sjekkliste for leger ved oversendelse av søknad om sterilisering

Pris for sterilisering utført i lokalbedøvelse: kr 6500,-

Forberedelse

Om mulig bør pungen barberes før inngrepet. Blodfortynnende medisinser må kuttes ut før operasjon (ta evt. kontakt)

Selve inngrepet

Den tynne sædlederen deles gjennom et lite snitt på hver side av pungen. Endene blir sydd igjen for å hindre dem i å gro sammen. Inngrepet foregår i lokalbedøvelse.

Etter inngrepet

Sting i huden løser opp innen 3-4 uker og skal ikke fjernes. Du kan dusje to døgn etter inngrepet . Vent 2 uker med trening/tyngre fysisk arbeid. 

Som ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå infeksjon og blødning .Sjelden behandlingskrevende. Ta kontakt med oss.

bottom of page