top of page

Sprukne magemuskler

sprukne magemuskler

"Sprukne magemuskler" - Rectusdiastase

 

De fleste av oss drømmer om en sterk kjernemuskulatur og en synlig "six-pack" på magen.

 

De rette magemusklene ligger sentralt i magen og de strekker seg fra skambenet og opp til ribbebuen, og bindes sammen sentralt og midt på magen av et smalt bindevevsdrag, linea alba.

Etter et svangerskap føler mange seg magemuskulaturen er blitt svakere og mange føler at magen aldri trekker seg helt tilbake, men den buler fortsatt litt ut som en liten "gravid" mage tross ellers normal kroppsvekt. Mange kan forbedre den utstående magen med trening, men i mange tilfeller nytter det ikke uansett hvor mye og hardt man trener bukmuskulaturen.

Separasjon av muskulus rectus abdominis i linea alba etter graviditet er den vanligste årsaken til svakhet i magemuskulaturen. Opp til 60 % av alle kvinner vil utvikle en muskelseparasjon i tredje semester av graviditet. Dette er en helt normal fysiologisk utvikling for å gi plass til en voksende livmor. Hos enkelte kvinner kan en uttalt grad av denne separasjonen bli permanent, Diastasis Recti.

Diastasis Recti er vanligvis lettest synlig rundt navlen og området over denne. Vidden av separasjonen varierer, men kan typisk være fra to til fem cm. Diastasen kjennes lettest om man ligger flatt og særlig ved stramming av magemusklene. Alle magemusklene er forbundet i midtlinjen ved det fibrøse båndet linea alba, og en svekkelse av denne vil føre til reduksjon av kjernestyrke og kosmetisk vil magen være mindre flat.

 

Behandling:

En rectusdiastase eller populært kalt "sprukne magemuskler" lar seg ikke tren opp igjen. Ved styrketrening kan man oppnå god styrke i magemusklene, men slakkhet i bindevevet, linea alba lar seg ikke reversere med trening.

Bukplastikk: Ved kirurgi er målet å tilbakeføre vevet til en normal anatomi og dermed styrke bukveggen. Kirurgisk behandling trekker rectusmusklene tilbake i posisjon og strammer dem slik at magen blir sterkere og flatere. 

For de fleste vil en rectusdiastase oppstå i kombinasjon med løs hud på magen. Å kun operere muskelseparasjonen vil i de fleste tilfeller derfor ikke gi et tilfredsstillende kosmetisk resultat, og kombineres derfor med en bukplastikk. Også navlen må ofte "flyttes".

Under operasjon bukplastikk dras magemusklene sammen midtlinjen slik at line alba igjen blir et smalt drag. Dette styrker magen og trekker midjen sammen slik at man får en kosmetisk bedre definisjon og midjekontur. 

Spesialist i Plastikkirurgi Dr. Bjørn E. Rosenberg utfører mange bukplastikker og det er et av hans mest vanlige inngrep.  Han har mange års erfaring og hans resultater er meget kjent. Vi får stadig positive tilbakemeldinger fra fornøyde kvinner etter bukplastikk og ofte ser vi deres venninner på konsultasjon hos Dr. Rosenberg etter postoperativ fase.

Plages du av "sprukne magemuskler" etter svangerskap og ønsker å gjøre noe med det? Ta kontakt med oss på telefon for å bestille en uforpliktende samtale med Plastikkirurg.

Forespørsel time

Takk for innsendingen din!

bottom of page