Kul eller hevelse i pungen
Kul eller hevelse i pungen
Vi har kort ventetid, og du trenger ikke henvisning for å bestille time for hydrocele eller spermatocele.
En kul i pungen dreier seg ofte om et vannbrokk (hydrocele) eller et sædbrokk, og selv om dette er helt uskyldige lidelser, kan disse vokse seg såpass store at det gjør vondt i pung og testikler.
Kul eller hevelse i pungen har som oftest en godartet bakgrunn. Forekomsten bør alltid undersøkes av en urolog for å utelukke at det dreier seg om en mer alvorlig tilstand.
Vår erfarne urolog Per Odland tilbyr enkle inngrep for disse tilstandene.
Hydrocele
Et vannbrokk kalles også for et hydrocele. Det er en væskeansamling ved testikkelen eller sædlederen. Årsaken er ofte ukjent, men kan følge av en infeksjon eller svulster. Vannbrokk kan forekomme i alle aldre og føles som en glatt og rund "gummiball-aktig" kul i pungen.
Testiklene dannes i høyde med nyrene. I fosterlivet vandrer testiklene ned, ut gjennom lyskekanalen og videre ned i pungen. Idet testiklene glir inn i lyskekanalen, trekker de med seg en flik av bukhinnen. Det dannes herved en lomme i pungen, som kan fylles med væske og bli ganske stor. Hydrocele er vanligst hos små gutter og eldre menn.
Symptomene
Vannbrokk er ufarlig og skader ikke testikkelen, men de kan bli ganske store. Det hyppigste symptomet er en forstørret eller hevet pung, men det kan også være snakk om trykksymptomer eller smerter i pungen. Noen synes også det er kosmetisk sjenerende.
Hvis man sjeneres av vannbrokket er det grunn til operasjon. Et alternativ til operasjon kan være å tømme ut vannbrokket og sprøyte inn/injisere et stoff som skal få den innerste hinnen til å klebe seg til testikkelen. Dette er for å hindre at det igjen kan samle seg væske i området.
Hydrocele er en ufarlig tilstand og skader ikke testikkelen, men den kan bli ganske stor.
Inngrepet
Operasjon for vannbrokk varer ca. 30 minutter og foretas i full narkose. Operasjonen foregår gjennom et lite snitt i pungen hvor man tømmer væsken ut og fjerner den væskefylte lommen, så væskeansamlingen ikke kan komme igjen. Såret sys deretter igjen med en selvoppløselig tråd.
Spermatocele
Sædbrokk, eller spermatocele, er en cystedannelse ved bitestikkelen eller sædlederen. Cystene er godartede og skal derfor kun behandles hvis de gir symptomer/plager.
Cystene inneholder sædvæske og sædceller og det vil ofte være flere små cyster, som tilsammen kan bli ganske store, fordi væskeinnholdet gradvis øker. Etter 40 årsalderen vil mange menn oppleve å få en eller flere slike cyster. Vår urolog vil kunne kjenne cysten og vil gjøre en ultralydundersøkelse av pungen for å bekrefte diagnosen og utelukke annen sykdom.
Symptomene
Symptomer på sædbrokk er en hevelse i den bakerste, øverste delen av den ene eller begge bitestiklene. Det er vanligvis ingen smerter, så med mindre cystene pga. størrelsen forårsaker ubehag, krever tilstanden sjeldent behandling.
Inngrepet
I noen tilfeller kan cysten tappes med en nål. Vanligvis må man gjøre en operasjon, hvor det lages et lite snitt på siden av pungen, hvorpå sædbrokket forsiktig løsnes fra omkringliggende strukturer, så disse ikke kommer til skade. Inngrepet kan påvirke testiklenes sædproduksjon ved at denne minsker eller opphører, men dette medfører ikke sterilitet hvis den andre testikkelen er normal
Etter operasjon hydro- og spermatocele
Vanligvis er det nok med sykemelding eller fravær fra skole i en uke. Du bør vente med trening og tungt arbeid til såret er grodd etter cirka 14 dager. Du kan dusje dagen etter operasjonen.
Etter operasjonen bør en sitte i ro i en times tid før heimreise, da det har lett for å danne seg hevelse i dette området. Du kan ikke selv kjøre bil hjem etter operasjonen.
I forbindelse med operasjoner, anbefaler vi at en bruker stramme truser som gir støtte og minsker hevelses- tendensen i minst en uke etter operasjonen.
Pris urologisk konsultasjon 1800,-
Kontroll urolog 1500,-
Pris vannbrokk i narkose, fra 24000,-
Pris sædbrokk i narkose, fra 23000,-
Alle urologiske inngrep for menn utføres av vår spesialist i generell kirurgi og urologi Per Odland.
Per Odland er også seksjonsoverlege ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.