top of page

Håndkirurgi

Håndkirurgi

Håndkirurgi - uten ventetid


Lidelser i hendene er vanlig forekommende og kan skyldes skader, slitasje eller ulike sykdommer. Vi har kirurger som kan utrede og behandle de fleste kroniske håndproblemer. Våre kirurger Dr. Eivind Strandenes og Bjørn Rosenberg utfører håndkirurgiske inngrep i lokalbedøvelse eller narkose her på Privathospitalet. 

Våre behandlinger innbefatter blant annet carpal tunnell syndrom (CTS), triggerfinger, ganglion og Dupuytrens kontraktur. I tillegg tilbyr vi utredning og behandling av håndleddsmerter, slitasje i tommelens grunnledd etc. Inngrepene utføres i lokalbedøvelse, evt i narkose ved behov.

 

 

Våre spesialister på plastikkirurgi og håndkirurgi


Dr. Eivind Strandenes har spesialkompetanse på avansert håndkirurg. Strandenes er overlege ved Plastikkirurgisk avdeling Haukeland Universitetssjukehus. Han er godkjent spesialist i Plastikkirurgi og har siden 2005 hatt hånd og mikrokirurgi som
arbeidsfelt. 

 

Dr. Bjørn Rosenberg er plastikkirurg og har lang erfaring med håndkirurgiske inngrep fra Plastikkirurgisk avdeling Haukeland Universitetssjukehus, og i mange år som privatpraktiserende spesialist.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carpal tunnell syndrom (CTS)


Dette er en svært vanlig tilstand som kjennetegnes ved at man dovner i tommel, pekefinger og langfinger. Tilstanden gir ofte smerter på nattestid, og mange våkner av at man må «riste løs». En samtale og klinisk undersøkelse kan avslører tilstanden,
og det kan ofte være nødvendig med en nevrosfysiologisk utredning. Plagene skyldes at en av de store nervene til hånden, nervus medianus, har det for trangt i den såkalte carpal tunnelen.

 

Behandlingen er relativt enkel med et operativt inngrep i lokalbedøvelse. Operasjonen tar under en halv time. Man får et arr i håndflaten over håndleddet, som regel 3-4cm langt. Under inngrepet deles carpal ligamentet slik at nerven får bedre plass. Det gir som regel bedring av plagene i løpet av kort tid. Etter operasjonen vil det være noe smerter i operasjonsområdet, og du vil få en lett bandasje på hånden. Bandasje og sting fjernes etter omtrent to uker.

Ved behov får du sykemelding. Lengden på denne varierer noe avhengig av yrke, men vil som oftest dreie seg om en periode på 1-4 uker. Dersom du har lett kontorarbeid, kan det være mulig å gå tilbake til jobb allerede etter noen dager.


Triggerfinger


Dette kjennetegnes ved at en eller flere fingre låser seg ved bøying og strekking, og bevegelse av fingeren kan være smertefullt. Pasienter med diabetes eller leddgikt er spesielt utsatt. Mange utvikler triggerfinger etter tung belastning som snekring, etc. Triggerfinger er en tilstand der bøyesenen til fingeren blir irritert og fortykket og dermed ikke går gjennom seneringene som holder senen på plass mot beinstrukturene. Behandlingen er et lite kirurgisk inngrep der man lager bedre plass for senen slik at den kan løpe fritt. Dette gjøre i lokalbedøvelse eller med kortisoninjeksjoner.


Etter operasjonen kan det være lette smerter i operasjonsområdet, og du vil få en liten bandasje på hånden. Bandasje og sting fjernes etter omtrent to uker. Ved behov kan du få sykemelding. Lengden på denne varierer noe avhengig av yrke, men vil som oftest dreie seg om en periode på 1-2 uker. Dersom du har lett kontorarbeid, kan det være mulig å gå tilbake til jobb allerede dagen etter inngrepet.


Ganglion hånd


Et ganglion er en cyste - en væskefylt dannelse omgitt av en hinne - med geleaktig innhold. Utgangspunktet for ganglionet er en leddkapsel eller en seneskjede. Ganglionet vises som en hevelse eller kul, oftest over håndleddet, men det kan også finnes over fingerledd, eller over seneskjeder på undersiden av håndledd/fingre. Kulen merkes vanligvis på grunn av utseendet, men den kan også gi smerter når den er spent. Kirurgisk fjerning av ganglion er aktuelt ved mye plager.

 

Operasjonen utføres i lokalbedøvelse. Det legges et mindre snitt i hud, og man fjerner utposningen av kapselen helt ned til roten. Etter operasjonen kan det være smerter i operasjonsområdet, og du vil få en bandasje på hånden. Bandasje og eventuelle sting fjernes etter omtrent to uker. Ved behov kan du få sykemelding. Lengden på denne varierer noe avhengig av yrke, men vil som oftest dreie seg om en periode på 1-4 uker.

 

Dersom du har lett kontorarbeid, kan det være mulig å gå tilbake til jobb allerede dagen etter inngrepet. Noen opplever smerter i håndleddet noe tid etter inngrepet, og det er viktig å holde hånden i ro den første tiden. Man må unngå tunge løft og hard belastning.

 

Dupytrens kontraktur


Dupuytrens kontraktur er mest vanlig i Norden, og blant menn. Tilstanden kalles derfor ofte for «vikingfinger». Det dreier seg om at bindevevshinnen i håndflaten fortykkes og lager harde knuter og strenger under huden. Til å begynne med kan det være noe ømhet. Årsaken er ukjent, men tilstanden er ofte arvelig. Etter hvert som arringen fortsetter kan det medføre at man ikke lenger kan strekke fingrene helt ut. Det vanligste er at ringfinger og lillefinger blir affisert. Diagnosen blir stilt ut fra sykehistorie med årsaker og symptomer, og legens undersøkelse. Man avventer gjerne kirurgisk behandling til man får plager, og til fingeren mangler full strekk (ekstensjon) på 30 grader. Det finnes ulike behandlinger, men gullstandard i dag er kirurgi.

 

Behandlingen utføres i lokalbedøvelse eller narkose. Det lages snitt i huden og den arrete bindevevshinnen fjernes. Fingeren vil da kunne fungere som normalt igjen. Det er viktig at ikke manglende utstrekking av fingeren blir stående for lenge – da kan leddet skades slik at det ikke er mulig å oppnå normal funksjon igjen. Etter operasjonen kan det være smerter i operasjonsområdet, og du vil få en bandasje på hånden. Bandasje og eventuelle sting fjernes etter omtrent to uker.

 

Ved behov kan du få sykemelding. Lengden på denne varierer noe avhengig av yrke, men vil som oftest dreie seg om en periode på 3-4 uker. Dersom du har lett kontorarbeid, kan det være mulig å gå tilbake til jobb allerede noen dager etter inngrepet. Noen opplever smerter i håndleddet noe tid etter inngrepet, og det er viktig å holde hånden i ro den første tiden. Man må unngå tunge løft og hard belastning.

Eivind Strandenes

Eivind Strandenes

Bjørn E.Rosenberg

Bjørn E.Rosenberg

bottom of page