Fjerne brystproteser

Silikonproteser har vært på markedet i mange år og bare i Norge antar man at over 100.000 kvinner har silikonbryster. Sikkerheten rundt bruken av silikonproteser har vært undersøkt grundig, og all forskning viser at silikonproteser er ufarlig. Protesene har utviklet seg gradvis, og en rekke ulike fyllmaterialer har vært forsøkt. I dag står man igjen med proteser fylt med saltvann eller en såkalt stabil silikongele (cohessive gel). I de aller fleste tilfeller benyttes proteser fylt med silikon for kosmetisk brystforstørrelse. Alle proteser har uansett et ytre skall av silikon.

De fleste av protesene på markedet i dag har livstidsgaranti. Det betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at protesen sprekker eller lekker - protesene er av svært høy kvalitet og er laget for å tåle at du lever et aktivt liv.

 

Brystproteser kan legges inn i brystet over- eller under den store brystmuskelen (musculus pectoralis major). Etter at protesen er operert inn ligger den fast plassert under brystkjertelen. Over tid vil kroppen danne en beskyttende hinne rundt protesen, en såkalt kapsel. Dette er en naturlig prosess, og dannelse av kapsel skjer uavhengig av størrelse på protesen eller om protesen er rund eller dråpeformet.

Forskning viser imidlertid at grad av kapseldannelse varierer mellom de ulike protesemerkene. Dette har trolig å gjøre med det ytre proteseskallet (coatingen) som omgir protesen. Enkelte typer overflate på protesen viser seg i store studier å gi noe mer kapseldannelse enn andre.

Protesene som vi benytter ved  Privathospitalet Fana Medisinske Senter  er blant de protesene som gir minst kapseldannelse.

Det er også forskjell på om protesen ligger over- eller under brystmuskelen. Medisinske studier viser at man hyppigere utvikler kraftig kapsel ved proteser over muskel i forhold til under muskel.

 

Utvikling av kapsel er en naturlig og ufarlig prosess. Kapselen kan imidlertid gi symptomer etter hvert som den blir tykkere og begynner å krympe. Når kapselen utvikles kan brystet kjennes litt fastere, men fremdeles være naturlig og pent. Etter hvert som kapselen blir tykkere blir brystet stadig fastere å ta på og man kan også få endringer av brystformen. Til slutt kan brystet få et tydelig forandret og unaturlig utseende og man kan også oppleve ømhet og smerter. For de aller fleste er dette en langsom utvikling. Det er uvanlig å oppleve symptomgivende kapseldannelse før det har gått mange år etter brystoperasjonen.

Kapsel utvikler seg forskjellig fra person til person og ofte er det også forskjell på de ulike sidene. At man utvikler kapsel i ett bryst betyr ikke nødvendigvis at man også utvikler symptomgivende kapsel på den andre siden.

 

Behandlingen av kapsel er å fjerne brystprotesen. Under operasjonen tar man ut protesene og spalter kapselen eller fjerner hele eller deler av den. Plagsomme symptomer som ømhet i brystet forsvinner med en gang protesen er ute og kapselen er behandlet.

I forbindelse med inngrepet kan man gjøre ulike korreksjoner. Man kan velge å legge inn en ny protese, gå uten protese, gjøre brystløft eller en kombinasjon av disse.

Dersom man velger å ta ut protesen uten å legge inn en ny vil man oppleve av brystet blir mindre og slappere. Etter hvert som tiden går synes mange imidlertid at brystet trekker seg noe sammen og at også dette kan gi et tilfredsstillende resultat.

Hva som er riktig for deg er alltid en individuell vurdering, og det er viktig å ta hensyn til ditt utgangspunkt og dine ønsker. Det er viktig med en grundig undersøkelse og en samtale med vår plastikkirurg for å finne beste løsning.