top of page

Anestesi og smertefrihet

Anestesi og smertefrihet ved operasjon

ANESTESI OG SMERTEFRIHET VED PLASTISK KIRURGI

Fana Medisinske Senter er et av de tre største private sentreneutenfor sykehusvesenet i Bergen som tilbyrnarkoseoperasjoner. Vi er også ledende innen kosmetisk kirurgi på Vestlandet.I 2004 bleFana Medisinske Senter godkjent av Helse og Omsorgsdepartementet som privat sykehus med inntil 5 senger.

Lang erfaring

Fana Medisinske Senter har anestesi leger med lang og bred erfaring. De har gitt flere tusen narkoser ved offentlige og private sykehus og klinikker i Hordaland. Alle våre lokalbedøvede operasjoner kan også utføres med pasienten i narkose.

Pasientens sikkerhet det viktigste

Ved Fana Medisinske Senter følger vi samme prosedyrer for narkose som ved større sykehus. Det er alltid pasientens sikkerhet som avgjør om vi tilbyr narkose og operasjon eller ikke.

Før operasjonen

Før du skal til operasjon i narkose, må du fylle ut et skjema vedr. egen helsetilstand med bl.a. opplysninger om hvilke medisiner du evt. bruker, evt. allergier og sykdommer du måtte ha. Dette gjøres for å gi deg best mulig behandling.

Det er også viktig at du er fastende den dagen du skal opereres. Dvs. at du ikke må ha spist eller drukket de siste 6 timer før narkosen.  Du kan derimot drikke litt vann i moderate mengder (kun vann) inntil 2 timer før operasjonen sammen med evt. tabletter du skal ta på forhånd. Det er desverre ikke tillatt å bruke tyggegummi, snus, drops eller røke på operasjonsdagen

Narkose

Narkose er en behagelig form for bedøvelse der du sover og er fullstendig smertefri mens operasjonen pågår.

 

Dagens narkosemetoder er vel utprøvde, uten nevneverdige bivirkninger, meget sikre og gir deg en behagelig søvn. Man sovner behagelig og våkner som av en dyp og god søvn når behandlingen er ferdig. Et kvarter etter at man har våknet, føler man seg igjen helt våken og i velbefinnende som før man sovnet. De som har fått denne bedøvelsesformen en gang, foretrekker den gjerne igjen hvis man flere ganger skulle ha behov for bedøvelse.

Narkosen gis intravenøst. Dvs. at man legger en tynn plastkanyle på håndryggen eller i albuen. Gjennom denne tilfører man kroppen narkosestoffene. Hvis du er redd for stikk, kan du bruke bedøvende kremover der hvor veneflonen skal legges. Denne kremen heter Emla og kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Kremen skal legges på huden der veneflonen skal være 1-2 timer før operasjonen.

For en del år siden ble man gjerne kvalm og uvel etter narkose. Med de narkosemidlene vi bruker, er ikke dette lenger et problem. Et av midlene som brukes i narkosen, er i seg selv kvalmestillende. Narkosen virker også slik at man er godt smertelindret etter at man våkner. Hvis man har behov for det, får man også ekstra smertestillende medisiner etter operasjonen. Du trenger derfor ikke å frykte at du skal ha det vondt etter at operasjonen er ferdig.

Mange frykter at en skal risikere å ligge våken under narkosen uten å kunne gi beskjed om at man føler noe. Det kan ikke skje med de narkosemidlene vi benytter oss av, og er en ubegrunnet frykt. Likeledes er det mange som er redde for ikke å våkne igjen etter narkosen. Også dette er ubegrunnet. Hele tiden mens man er i narkose blir man  overvåket av både sykepleier og anestesilege.

 

Med narkose blir derfor operasjonen en smertefri og positiv opplevelse selv om man gjerne er spent på forhånd. At man gruer seg er naturlig ut fra at dette er noe man kanskje ikke har opplevd før. Vi som jobber med dette daglig, vet derimot at dette er en sikker og god måte å få bedøvelse på.

Etter operasjonen

Den første natten etter en operasjon må du ha en person hos deg som kan hjelpe deg med praktiske ting, og som er der i tilfelle noe uventet skulle skje. Ta kontakt hvis du lurer på noe.

bottom of page