top of page

Behandling av åreknuter

åreknute behandling ved Fana Medisinske Senter

Åreknuter

Åreknuter er en utvidelse av de overfladiske blodårene som har til oppgave å føre blodet fra bena tilbake til hjertet. Disse årene har defekte klaffer som gir et baktrykk i samleårene. Dette kalles varicer på fagspråket. Dette kan gi kosmetiske og medisinske plager.

Vi kan tilby en rask vurdering av en erfaren karkirurg med lang fartstid innen en rekke ulike behandlingsmetoder. De fleste moderne behandlinger blir gjort i lokal bedøvelse og kombineres ofte for å oppnå varige resultater. 

Vår karkirurg gjør en grundig for,- og etterundersøkelse ved bruk av ultralyd. 


Selve behandlingen blir gjort med moderne endovenøs laser i lokal bedøvelse med små stikk i huden. I noen tilfeller kombineres dette med heklenålsteknikk for å gi best mulig kosmetisk resultat. 

Det er ofte ikke nok å ha plagsomme åreknuter for å få dekket behandlingen fra det offentlige. Pasienter med åreknuter på begge ben vil det kunne gis rabatt på ben nr 2.

Behandling av 1 ben med endovenøs laser koster fra kr 12000,-

 

Noen fakta om åreknuter:

  • Åreknuter forårsakes oftest av en klaffefeil i lysken

  • Åreknuter er like hyppig hos kvinner og menn 

  • 2/3 av pasienter med åreknuter er arvelig disponert

  • 1/3 av befolkningen over 30 år har åreknuter

  • 1/3 av disse har åreknuter i begge bena

  • Åreknuter kan trigges av graviditet/hormoner

  • Åreknuter oppstår hyppigere i høy alder og ved overvekt

  • Kløe, hevelse eller eksem kan forårsakes av innvendige åreknuter 

  • Åreknuter kan forårsake leggsår

  • Hos en liten gruppe kan åreknuter forårsakes av en blodpropp eller medfødt misdannelse. Derfor er ultralyd er et viktig ledd i utredningen.

Behandling av åreknuter

Injeksjonsbehandling eller hudlaser

Ultralyd undersøkelse er viktig også hos pasienter med mindre sprengte blodkar ettersom dette kan skyldes en underliggende klaffe- feil som gjør at det vil komme fort tilbake selv ved behandling av synlige forandringer.

Mindre åreknuter, sprengte blodkar som er mindre enn 2mm vil kunne behandles med små innsprøytninger veiledet av ultralyd. Det brukes et virkestoff som kan sprøytes inn alene eller blandes med luft for å lage skum. Dette vil skape en inflammasjon av åren som gjør at den senere vil forsvinne. Dette vil kreve at man går med kompresjonsstrømper noen uker etterpå. Sykemelding er ikke nødvendig.

Hudlaser kan også brukes for å fjerne mindre åreknuter, men kan kreve flere behandlinger for å oppnå et godt resultat. Etter laserbehandling bør man være restriktiv med eksponering til sol.

Laser behandling – Endovenøs laser ablasjon av underliggende venestamme

Endovenøs betyr ‘inne i åren’ og ablasjon betyr at den «sveises» igjen. 

Vi kan behandle åreknuter med laser fra innsiden. Dette inngrepet gjøres med ultralyd og gir mye av de samme resultatene som kirurgi uten at det lages større snitt i lysken eller behov for narkose. Inngrepet tar ca. 30-60 minutter. Det lages et lite stikk med nål med lokal bedøvelse under kneet og man fører inn en hylse og et tynt laserkateter i åren som skal fjernes. Deretter setter man lokalbedøvelse rundt åreknuten på låret og kontrollerer at laserkateteret ligger i ønsket posisjon ved hjelp av ultralyd. Deretter trekkes laseren langsomt tilbake langs åreknuten mens den avgir varme som fører til at åreknuten sveises igjen. Dette vil etterlate et 1-2mm stikk som ikke trenger å sys igjen. 

 

Andre endovenøse behandlinger

Prinsippet for endovenøse behandlinger er at det skapes varme i blodåren som har defekte klaffer som da sveises igjen fra innsiden. Dette gjøres med en laser stråle (1470 radial laser fiber) eller med Radiofrekvens kateter eller damp. 

Virkningen er den samme med alle 3 metodene. Laser og Radiofrekvens er kjente metoder med lang fartstid og godt dokumentert virkning. Damp er en metode som ikke lenger brukes da selskapet som laget teknologien har gått konkurs.

Endovenøs lim er en lovende metode, men hvor dokumenterte langtids-resultater mangler. Vi tilbyr derfor ikke denne behandlingsmetoden foreløpig.

Micro-flebectomi teknikk

Dette er en mini-invasiv metode for å fjerne synlige åreknuter i lokal bedøvelse. Det brukes ofte i kombinasjon med endovenøs laser / radiofrekvens behandling for å oppnå det beste kosmetiske resultatet. Før operasjon vil kirurgen tegne på de synlige åreknutene som skal fjernes. Det settes lokal bedøvelse og det lages små 1-2mm stikk med nål over åreknuten som skal fjernes. Det brukes deretter heklenål for å fjerne dem. Det er ikke behov for sting og arrene blir som oftest knapt synlige. 

Denne kombinasjonsbehandlingen medfører ofte ikke sykemelding med mindre man har tungt fysisk arbeid.

 

Åpen operasjon med «stripping» 

Denne behandlingen er mer gammeldags og brukes kun i spesielle tilfeller når den innvendige åreknuten på låret er for vid (over 2.5cm) eller for slynget for å behandles endovenøst med laser. Inngrepet tar 45-60 minutter og brukes hos en svært liten gruppe pasienter.

 

Pasientene får narkose. Det medfører et lite snitt i lysken (2-3cm) og rett under kneet. Årsaken til at tidligere opererte åreknuter kommer fort igjen er ofte at denne venestammen ikke er fjernet eller at det har dannet seg nye åreknuter i det samme området. Dette fører ofte til en sykemelding på 2-3 uker etterpå.

bottom of page