Fimose – trang forhud

Fimose innebærer at forhuden er for trang slik at den ikke kan trekkes helt tilbake over penishodet (glans). Fimose gjør at penishodet ikke kan blottlegges, helt eller delvis. Fimose kan gi problemer med infeksjoner og sår hud. Dette kan gi smerter ved samleie eller ved onani og det er da grunn til å behandle det.

I barnealder (opptil ca 7 år) er det helt normalt at forhuden ikke kan trekkes tilbake og det er vanligvis ikke grunn til å gjøre noe med dette da det løser seg selv hos de fleste.

Vanlige problemer ved fimose:

• Problemer med vannlatingen

• Infeksjoner under forhuden

• Sår og sprekkdannelse i forhuden

• Kan gi smerter ved ereksjon og det kan skape problemer ved samleie

Behandling: Det kan i tidlige stadier noen ganger være effektivt med steroidesalver som kan brukes i perioder. Dersom problemet ikke blir bedre eller det forverres kan fimose behandles med kirurgi. I noen tilfeller kan det gjøres en spalting av det trange området slik at det blir større plass. Dersom store deler av forhuden er omfattet av forandringer er det nødvendig med en omskjæring (circumcisio). Begge disse behandlingene tilbys her. Metoden som velges vil bli diskutert med deg når du er til konsultasjon hos urolog.

 

Inngrepet utføres bare ved medisinsk indikasjon.