Generell Kirurgi

Våre to generelle kirurger har lang og bred kirurgisk erfaring.

Per i dag tilbyr vi enklere generell kirurgiske inngrep som fimoser, vasectomi, hemoride operasjoner, sacralcyster og operasjon for lyske og navlebrokk.

Operasjon for lyske- og navle- brokk

Brokk oppstår ved at det er en svakhet i bukveggen. Intraabdominale strukturer presser på og bukhinnen presser seg gjennom svakheten i bukveggen og man får en kul i lysken eller i navlen. Brokk kan være en alvorlig tilstand hvis tarm blir fanget i brokket og blir stående fast. Brokk er både kosmetisk skjemmende, men også plagsomt ved fysisk aktivitet.

Man kan som oftest opereres i lokalbedøvelse med lett sedasjon, som gjør at man slapper godt av. Kirurgen legger et hudsnitt og fører tilbake brokksekken med innhold inn i buken. Deretter forsterkes bukveggen med et nett som er laget av et materiale som kroppen tåler godt og vokser inn i. Dette gjør at bukveggen blir sterkere og det forebygger at brokk kommer tilbake.

Vanlig operasjonstid er 45 minutter. Man observeres i noen timer etter inngrepet og reiser hjem samme dag. Man får med seg et informasjonsskriv ved utreise med gode råd om hva man kan forvente seg de første dagene.  Alt avhengig av yrke er vanlig sykemeldingsperiode 1-3 uker.

 

Operasjon for pilonidal sykdom/sacral cyste/"tvilling"

Pilonidal sykdom er relativt vanlig forekommende, og ses hyppigst hos yngre menn. Sykdommen arter seg som sår og sekresjon i rima internates, "rumpesprekken". Tilstanden er ikke medfødt, men skyldes anatomiske forhold og trolig hudskade som følge av trykk gjennom å sitte eller gnidning mot huden. Sykdommen kan være akutt med infeksjoner med puss og sekresjon, men kan også ha et kronisk forløp med kontinuerlig sekresjon.

Akutte abscesser må dreneres kirurgisk og/eller behandles med antibiotika. Vedvarende sykdom bør opereres i rolig fase med en endelig prosedyre. Det finnes flere ulike teknikker der de såkalte asymmetriske viser klart bedre resultat enn de tradisjonelle eksisjoner i midtlinjen.

Ved Fana Medisinske Senter tilbyr vi nå operasjon for pilonidal sykdom med ulike teknikker som Bascoms, Karydakis, Z-plastikker og rhomboidplastikk (Limdberg-lapp). Teknikken som velges avhenger av utgangspunktet. Alle disse metodene har som mål å endre anatomien i området slik at den sårbare midtlinjen i glutealkløften løftes opp og avlastes. Med disse teknikkene er det vist en tilhelingsrate på over 90%.

Operasjonen utføres i narkose eller spinalbedøvelse. Vanlig operasjonstid er 30 minutter til flere timer avhengig av størrelse på området, tidligere kirurgi etc. Av og til er det behov for overnatting på klinikken. Sykemeldingsperiode kan være 2-4 uker