Vurdering og operasjon for åreknuter

Moderne karkirurgiske vurderinger av åreknuter med klinisk undersøkelse og ultralyd

Karkirurgi er en egen kirurgisk spesialitet og inkluderer utredning og operasjon av varicer/åreknuter. Vi tilbyr moderne karkirurgiske vurderinger av åreknuter med klinisk undersøkelse og ultralyd for å avgjøre hva som vil være mest effektivt behandling og tilstrebe varig resultat.

Vår karkirurg gjør en profesjonell og grundig for og etterundersøkelse med ultralyd.
Selve behandlingen blir gjort med moderne endovenøs laser behandling eller åpen kirurgisk inngrep. I noen tilfeller kombineres disse for å gi best mulig resultat. For pasienter med åreknuter på begge ben vil det ofte være nødvendig med to separate operasjoner.

Vi tar sikte på å utføre en enkelt behandling som gir deg et varig resultat.

Be om konsultasjon for åreknuter

Hva er åreknuter?

Åreknuter eller varicer er utvidede blodårer (vener) under huden som fører blodet fra benet tilbake til hjertet. Åreknuter oppstår fordi klaffene i venen brister, slik at blodet renner ”baklengs”. Blodtrykket i venene øker og det kommer utposninger eller ”knuter”. Disse forekommer ofte på innsiden av leggen-låret og kan enkelt behandles.  
Åreknuter er hyppige (30% av befolkningen) og er ofte kosmetisk skjemmende. Hos noen kan det gi medisinske problemer, men det avhenger av hvor lenge man har gått med det og åreknutenes utbredelse. Åreknuter kan være arvelig hos rundt 50% av pasientene. Ikke alle plages og det er for det meste ufarlig.

Hvor alvorlig er mine åreknuter?

Åreknuter kan inndeles i 6 forskjellige kategorier avhengig av hvordan de ser ut og hva slags plager de forårsaker:

  • Blålig misfargede årer på mindre enn 1 mm i diameter
  • Synlige åreknuter på mer enn 4mm bredde
  • Åreknuter med hevelse av benet
  • Brune pigmentforandringer, utslett og / eller kraftig fortykket hud over ankelene
  • Sår over ankelene som har grodd
  • Sår over ankelene

De første to kategoriene gir kosmetiske plager (ufarlig) og de siste 3 er medisinske komplikasjoner av langtkommen sykdom.

Hvilken symptomer kan jeg få av åreknuter?

Mange har ikke plagsomme symptomer, men skjemmes av det kosmetiske.  Andre kan få ømhet, smerter, tyngdefornemmelse, hudirritasjon, muskelkramper og i alvorligere tilfeller sår på bena. Det må nevnes at disse symptomene kan forårsakes av mange andre medisinske tilstander og at behandling av åreknutene ikke alltid lindrer plagene. Du kan også ha overnevnte symptomer uten synlige åreknuter, hvor du da har invendige åreknuter som da kan påvises med ultralyd undersøkelse hos oss.

Hva forårsaker åreknuter?

Åreknuter er ofte arvelig og oppstår gjerne i 30 årene. I denne gruppen finner man ofte ikke andre årsaker og dette kalles da primære åreknuter. Kvinner er noe mer utsatt enn menn. Åreknuter som er forårsaket av en tidligere blodpropp i de dype venene, etter graviditet eller skader av benet kalles for sekundære åreknuter. Disse tilstandene vil ofte ikke erkjennes om det ikke gjøres ultralydundersøkelse og vil ofte kreve en grundigere utredning før behandling kan tilbys.
Noen medfødte tilstander kan også gi åreknuter. Dette er skjeldent og vil kreve en svært grundig utredning som omfatter flere spesialister. Igjen er en ultralyd undersøkelse et viktig første steg.

Åreknuter

Behandling av åreknuter

Injeksjonsbehandling

Mindre åreknuter vil kunne behandles med små innsprøytninger veiledet av ultralyd. Det brukes et virkestoff som kan spøytes inn alene eller blandes med luft for å lage skum. Dette vil skape en inflammasjon av åren som gjør at den senere vil forvinne. Dette vil kreve at du  går med kompressjonsbandasje noen uker etterpå. Sykemelding er ikke nødvendig.

Laser behandling

Vi kan behandle åreknuter med laser fra innsiden. Dette inngrepet gjøres med ultralyd og gir mye av de samme resultatene som kirurgi uten at det lages snitt i lysken. Inngrepet tar ca. 60 minutter. Det lages et lite snitt under kneet og man fører inn et tynt laserkateter. Deretter setter man lokalbedøvelse rundt åreknuten på låret. Laserkateteret  plasseres i ønsket posisjon ved hjelp av ultralyd. Deretter trekkes kateteret langsomt ut langs åreknuten mens den skaper varme. Dette fører til at åreknuten går tett, skrumper inn og forsvinner. Det vil også legges noen micro-snitt over åreknutene på leggen eller alternativt brukes injeksjonsbehandling. Dette medfører ikke sykemelding ved mindre man har tungt fysisk arbeid.

Operasjon

Denne behandlingen er ansett som den mest kjente type som det finnes gode langtidsresultaer på og brukes når den invendige åreknuten på låret er for vid eller slynget for å behandle med laser. Inngrepet tar 45-60 minutter. Avhengig av ultralyd funn (forundersøkelse) vil den omfatte mini-snitt over de synlige åreknutene på beina og vil gi svært beskjedene arr. I mange tilfeller er en ”stripping” eller fjerning av en syk overfladisk venestamme (fra lysken til rett under kneet) nødvendig for å sikre et godt resultat. Dette medfører et lite snitt i lysken (2-3cm) og rett under kneet. Årsaken til at tidligere opererte åreknuter kommer fort igjen er ofte at denne venestammen ikke er fjernet. Denne metoden vil medføre narkose og en sykemelding på 2-3 uker etterpå.